La Sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat la decisió de l'anterior jutge d'aquest tribunal Pablo Ruz que siguin jutjats onze imputats en la trama Pretòria de corrupció urbanística a Catalunya.

Entre ells destaquen l'exdiputat socialista Luis Andrés García, els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz.

La Secció Quarta de la sala penal de l'Audiència ha adoptat l'esmentada decisió en deu actes en els quals desestima els recursos de deu imputats més contra la decisió del llavors instructor de la causa.

Ruz va proposar el mes de desembre passat per a judici a onze imputats en l'acte de transformació en procediment abreujat d'aquestes diligències que va obrir a final de gener de 2009 el seu antecessor al jutjat, Baltasar Garzón, i en les quals han arribat a estar imputades vint persones, de les quals gairebé la meitat han anat sent exonerades d'aquesta causa al llarg de la instrucció.

Posteriorment, el mes de març passat Ruz va obrir ja formalment judici oral per als onze imputats.

En l'acte de desembre ara confirmat per la Sala l'instructor va assenyalar que del que s'ha investigat es conclou que la suposada trama de corrupció urbanística estava liderada per Luis García, 'Luigi', i es calcula que aquesta xarxa va defraudar uns 45 milions d'euros als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

A més dels ja citats, Ruz va portar a judici Manuel Valera Navarro, Manuel Dobarco Touriño, José Singla Barceló, Manuel Carrillo Martín, Gloria Torres Pladellorens, Philip Mahan i María Lluisa Mas Crussels (dona de Prenafeta).

Els delictes que s'imputen a aquests onze encausats són tràfic d'influències i suborn, tots dos comesos per particular i funcionari, i blanqueig de capitals.

Segons aquest acte, ha quedat acreditada l'existència, entre 2000 i 2009, «d'una trama dirigida a la realització de tasques d'intermediació o influència en adjudicacions públiques vinculades a diverses operacions urbanístiques desenvolupades en l'àmbit municipal de determinades localitats de Catalunya».