Malgrat la seva planta de basquetbolista, Xavier García Albiol va demostrar dots de corredor de fons en la seva llarga carrera de 20 anys cap a l'alcaldia de Badalona -des de 1991 fins a 2011- fins a aconseguir l'alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya en habitants, trencant així una hegemonia socialista de gairebé trenta anys de govern local.

Nascut a Badalona fa 47 anys al barri de La Morera, García Albiol va ser entre 2011 i fins al mes de maig passat el principal alcalde popular a Catalunya, i només un pacte de tota l'oposició li va impedir renovar el seu mandat malgrat haver guanyat. Va guanyar a 30 dels 34 barris de Badalona i va créixer en vots, però l'aritmètica parlamentària va desbancar-lo de l'alcaldia en un cas que va ser citat per Rajoy per criticar el suport socialista a un partit «independentista, extremista i radical» com la CUP.

Aficionat al bàsquet -al seu despatx d'alcalde tenia exposada una samarreta de la selecció espanyola i en els seus anys joves va jugar al Joventut de Badalona-, Albiol va estudiar Dret i és militant del Partit Popular des de 1989. Dos anys més tard s'estrenaria com a regidor de Badalona i president del grup municipal d'aquest partit.

Com a alcalde va mantenir un perfil institucional i de gestió i assegurava que així havia aconseguit el suport de molts votants socialistes. El seu discurs sobre qüestions com la immigració il·legal i la seguretat ciutadana, principalment abans de ser alcalde de Badalona, li va fer guanyar la crítica generalitzada de l'esquerra, si bé durant el seu mandat com a alcalde es va centrar en un perfil institucional i de gestió en un context de crisi econòmica.

En la passada campanya municipal l'oposició va criticar àmpliament un dels seus eslògans («Netejant Badalona») qualificant-lo de xenòfob, mentre que Albiol va defensar que el seu lema es referia «a l'incivisme, la delinqüència i els espais degradats de la ciutat».