L'actual president d'Infraestructures de la Generalitat i exgerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Joan Lluís Quer, va declarar als jutjats de Barcelona i va negar haver participat en una presumpta adjudicació directa entre l'ACA?i una unió d'empreses controlada per ell. La declaració es va efectuar al jutjat d'instrucció número 8 de la Ciutat de la Justícia barcelonina i va durar al voltant d'una hora.

La Fiscalia Anticorrupció acusa Quer d'haver-se beneficiat de les seves influències a l'ACA per aconseguir l'adjudicació «a dit» de contractes de consultoria, amb un valor de 7,6 milions d'euros, a la unió temporal d'empreses (UTE) DMA-Gestiço, de la qual va ser gerent entre gener del 2008 i novembre del 2010.

Fonts de la defensa van apuntar que Quer va negar haver-se reunit amb responsables de l'ACA abans de l'adjudicació, i també va desmentir que mantingués una estreta relació amb l'exdirector general d'aquesta entitat Manuel Hernández, també imputat en el cas. De fet, van destacar que Quer va deixar de ser gerent de l'ACA en el moment en què va entrar Hernández, i van destacar que tots dos es troben a les «antípodes» ideològicament.

Les mateixes fonts van assenyalar que les preguntes de la fiscalia i la jutge van posar el focus en el procés d'adjudicació, però en cap cas van suggerir irregularitats en el desenvolupament dels treballs adjudicats, com contractes duplicats o cobraments per treballs inexistents.

No obstant això, en el seu escrit de querella el ministeri públic sosté que els expedients d'adjudicació presenten «un cúmul d'irregularitats tan nombroses i de tan groller calibre» que permeten inferir que el contracte signat amb DMA-Gestió havia estat «pactat i decidit prèviament» d'acord amb l'empresa de Quer.

Acusats de diversos delictes

En la seva querella, la Fiscalia acusa Quer i Hernández, així com diversos càrrecs de l'ACA, de delictes de revelació de secrets, ús d'informació privilegiada, tràfic d'influències, frau, prevaricació i malversació, així com a possible falsedat documental. Ahir va declarar també davant la jutge Anna Barceló, dona de l'administrador d'una altra de les empreses de la UTE, Josep Bou, que també havia treballat a l'ACA anteriorment.