El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va advertir de la «recentralització de l'Estat» i la «deslleialtat institucional» dels diversos governs espanyols amb Catalunya. Homs va defensar l'Estat propi com a alternativa a un Estat autonòmic «fallit» davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament per explicar l'informe «Crònica d'una ofensiva premeditada. Les conseqüències sobre les persones de Catalunya».

Per a Homs, l'«ofensiva recentralitzadora» contra l'Estat autonòmic, el finançament i les competències de la Generalitat «ha crescut de forma notòria en els últims deu anys», i va extretreure tres conclusions de l'informe.

La primera és que «qui actua d'una forma unilateral és l'Estat espanyol, i ho fa amb tots els instruments i organismes a favor seu, amb la qual cosa ni es dialoga, ni es negocia, s'imposa».

Com a segona conclusió, va indicar que «l'aposta que deu anys enrere va fer aquesta cambra» per augmentar i consolidar l'autogovern de Catalunya amb un nou Estatut i un nou model de finançament «està esgotada». Segons Homs, hi ha hagut «una recentralització practicada amb governs de l'Estat de tots els colors», a més de «constants mostres de deslleialtat institucional, incomplint lleis com la disposició addicional tercera de l'Estatut, o la LOFCA».

Això provoca, va destacar, que «el que avui s'anomena "tercera via" sigui inviable, ja que ja l'hem intentat practicar tots durant deu anys, i ha estat una font de fracassos i de frustració».

La tercera conclusió de l'informe va ser que «a partir d'aquí, d'un diagnòstic que hauria de ser compartit per tots, cadascú és lliure d'anar pel camí que consideri oportú», si bé va considerar que l'única sortida «passa per la construcció d'un Estat propi».