La reunió del president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha conclòs amb un seguit d'acords que ha deixat a les dues parts satisfetes. Tots dos s'han compromès a impulsar la connexió del tramvia per la Diagonal, un projecte que l'anterior equip de govern municipal de CiU havia rebutjat frontalment i que ara Mas avala, tot demanant a Colau que es treballi per concretar "el traçat i el finançament". Així ho han explicat l'alcaldessa i la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que han detallat també que de la reunió ha sortit el compromís per convocar en setembre la comissió mixta per abordar el reconeixement del deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona.

Després de les crítiques llençades des dels dos costats perles polítiques que impulsen el Govern i l'Ajuntament, i després de les manifestes diferències ideològiques que tant Mas com Colau han remarcat des de les eleccions municipals passades, la reunió d'aquest dijous estava envoltada d'una gran expectació pel to i els resultats que podria tenir.

Lluny d'aquestes asprors que havien manifestat, la trobada s'ha desenvolupat -segons han explicat- amb "lleialtat institucional" i "bon to". Tant és així que tant Colau com Munté han comparegut satisfetes de poder presentar uns quants acords entre el president i l'alcaldessa. En aquest sentit, Govern i Ajuntament han decidit convocar la comissió mixta que agrupa les dues institucions -que no es reuneix des d'octubre de 2014- per tractar els temes més delicats que ja estan treballant els diferents departaments i regidories afectats de manera bilateral.

Així, en aquesta reunió es tractarà en profunditat una de les qüestions més delicades, la que afecta al deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona. El Govern reconeix un deute de 35 milions d'euros, però el consistori pretén que s'incloguin altres quantitats derivades d'operacions passades o convenis tancats.

Una d'aquestes partides era el deute del Pla de Barris, que aquest dijous Mas s'ha compromès a tramitar i reconèixer amb 20 milions d'euros que es començarien a pagar al 2016. "Estem satisfets perquè són uns diners que sempre hem reclamat", ha explicat Colau. L'alcaldessa, a més, ha explicat que a la comissió mixta hi haurà sobre la taula també tots aquells "temes urgents, sobretot en qüestions socials, perquè el context de crisi fa que no puguin esperar i que es reclami una resposta". "Amb la reunió aquesta farem una foto de la situació actual i això ens permetrà reactivar la comissió del deute i informar als grups municipals", ha afegit.

Neus Munté, per la seva part, s'ha felicitat que reunions com les que els departaments estan mantenint amb els regidors i la que s'ha convocat de la comissió mixta puguin servir per "tractar de manera específica totes aquests qüestions" en les que afirma que el Govern "ja està treballant".

Un altre dels temes on Colau i Mas han aconseguit tancar un acord passa per les infraestructures del transport. Per a l'Ajuntament és una "prioritat" connectar el tramvia per la Diagonal de Barcelona, i així li ha traslladat al Govern. És per això que, tal i com han confirmat Colau i Munté, Mas ha mostrat a l'alcaldessa la seva disposició a "facilitar" que al setembre "s'iniciïn els tràmits per a la licitació" d'aquest projecte. "Treballarem conjuntament", ha explicat Colau, que ha assegurat que aquesta és "una molt bona notícia".

Es dona la circumstància que el grup municipal de CiU i l'anterior govern de Xavier Trias sempre s'havien oposat frontalment a aquest projecte, assegurant que no era viable ni possible fer aquesta connexió per la Diagonal. Munté, però, ha confirmat que ara Mas ha donat "suport" tant "al concepte de la connexió" com a que es faci "per la Diagonal". "S'ha coincidit en l'oportunitat de poder-ho fer i a partir d'aquí s'haurà de treballar en el traçat i en el seu finançament", ha comentat Munté, que ha qualificat de "positiu per a la mobilitat de la ciutat i de l'Àrea Metropolitana".

Els desacords

Hi ha, però, dues qüestions que han aparegut en la reunió i on Colau i Mas no han pogut posar-se totalment d'acord. Parlant encara de transport, Colau ha reclamat que la Línia 9 del Metro que entrarà en funcionament fins a l'Aeroport del Prat tingui parades a la Marina-Zona Franca. "És molt important per als veïns i per a la recuperació econòmica d'aquells barris", ha dit, tot recordant que "el metro passarà per allà i no pararà" si el projecte no es canvia.

Muntè, en canvi, ha explicat que Mas ha entès les reivindicacions de l'Ajuntament però que la "prioritat" es manté en el metro amb les parades contemplades. Amb tot, la vicepresidenta ha assegurat que el Govern "està treballant per mobilitzar els recursos necessaris i imprescindibles" per poder fer parar el metro en les estacions que Colau reclamava.

L'altre punt on sembla que tampoc s'han posat d'acord Mas i Colau és en el repartiment de la recaptació de la taxa turística a la ciutat. L'Ajuntament de Barcelona exigeix poder disposar del 100% d'aquests ingressos per poder finançar actuacions que facin "que els beneficis del turisme" els notin "els barris més afectats". Segons l'alcaldessa, però, el president s'ha negat a cedir aquests diners assegurant que són "necessaris per a la promoció turística". "Seguirem insistint", ha avisat Colau.