La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP i número dos de la candidatura a Catalunya, Andrea Levy, va defensar el cap de cartell, Xavier García Albiol, «un gran alcalde» de Badalona i un «magnífic candidat», alhora que va acusar el PSOE d'«amagar» la bandera d'Espanya a Catalunya. En una entrevista a la Cadena Ser, Levy va destacar que el número 1 de la llista del PP a Catalunya ha demostrat al capdavant de l'ajuntament de Badalona que «sap gestionar», a més de ser una persona «molt apreciada pels seus veïns». Va recordar que Garcia Albiol va guanyar en 30 dels 33 barris de Badalona en les últimes eleccions municipals de maig, encara que per «unions de perdedors» no ha pogut repetir com a alcalde, malgrat treure un resultat superior al dels comicis del 2011. Levy va confessar sentir-se «molt orgullosa» de ser la número dos de la llista del Partit Popular a Catalunya i va exalçar la feina d'oposició que ha fet la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, durant aquests anys. efe/Ddg barcelona

El cap del Govern, Mariano Rajoy, va advertir el president de la Generalitat, Artur Mas, que «si algú vol incomplir la llei tindrà un problema» i va defensar Xavier García Albiol per les seves «idees clares» i perquè la seva elecció demostra que el PP es pren seriosament el 27-S. Rajoy va viatjar fins a Castelldefels un dia després de la designació de García Albiol com a candidat popular a la Presidència de la Generalitat per expressar-li el seu suport i participar en una reunió del comitè de direcció dels populars catalans. Al seu costat va estar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i, entre els membres de la direcció del partit a Catalunya, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

A més d'avalar Albiol, Rajoy va aprofitar l'acte per llançar advertències des de Catalunya al president de la Generalitat. Va destacar que el PP està amb la Constitució -que va precisar que ha generat el major nivell d'autogovern de la història d'Espanya- i a favor que es compleixi llei.

«És veritablement sorprenent que al segle XXI, a Europa, hi hagi qui diu que incomplirà la llei i se saltarà la llei», va assenyalar, abans de garantir que el PP mai no estarà a favor dels qui volen liquidar les normes de convivència. Per això, va reiterar la seva advertència: «La llei es complirà. Si algú vol incomplir la llei, tindrà un problema».

Rajoy es va mostrar «orgullós» d'Albiol i va insistir que té «les idees molt clares» Una qualitat que va considerar molt important en unes circumstàncies com les que viu Catalunya actualment, i que està convençut que serà valorada pels catalans.

Per a ell, la designació d'Albiol demostra que el PP català, el PP estatal i ell mateix es prenen seriosament les eleccions del 27 de setembre, perquè són «molt importants». Segons el seu parer, el nou candidat té el major aval que pot tenir un polític, que és el suport dels seus veïns en haver estat alcalde de Badalona en els últims quatre anys i haver guanyat en aquest municipi les passades eleccions, encara que no va revalidar el càrrec per una coalició de diversos partits.

«García Albiol ha tingut el respecte, l'afecte i el vot dels veïns de Badalona, ha guanyat les eleccions amb un avantatge molt important sobre la segona força política i si no és alcalde és perquè el PSOE amb altres forces com Podem, ERC i la CUP han decidit que ho sigui una representant d'aquest últim partit independentista», va dir el cap de l'Executiu.

Per part seva, García Albiol va erigir el seu partit com «l'única alternativa capaç de frenar l'independentisme» i va advocar per una proposta que vagi «més enllà de les sigles» i defensi la unitat d'Espanya «des del cap i el cor».

Dos models

«El 27-S, els catalans hem de decidir entre dos models: els que volem Catalunya dins d'Espanya i els que pretenen, que no ho aconseguiran, trencar el que durant segles ens ha unit i funcionat», va advertir García Albiol, apuntant així a la «coalició entre CDC, ERC i la CUP».

Per això, va advocar per un projecte que «va més enllà de sigles» i representa «tots els que se senten molt catalans, però també molt espanyols». «A mi m'és indiferent si un es pot sentir més català que espanyol o més espanyol que català. Fins i tot si pot tenir un sentiment federalista o autonomista», va afegir.

«En aquests moments -va explicar- l'únic projecte polític que es presenta el 27-S que pot garantir que aquest sentiment es pugui mantenir sense posar en risc la convivència és el projecte que represento, el projecte del PP».

Amb una proposta «des del cap i des del cor», va erigir el PPC com «l'únic capaç de garantir que a Catalunya se segueixi avançant en la mateixa direcció» de creixement econòmic, amb el «suport» d'un Govern que «treballa per sortir de la crisi i crear llocs de treball, que és el que de veritat preocupa els catalans», va dir. García Albiol va agrair a Rajoy la sensació de «suport i afecte» que li ha transmès.