El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es van reunir ahir al Palau de la Generalitat en la seva primera entrevista des que Colau va ser investida el 13 de juny passat. La trobada, de la qual l'alcaldessa va sortir «contenta», va servir perquè la Generalitat iniciés els tràmits per reconèixer 20 milions d'euros que deu a l'Ajuntament de Barcelona en aplicació de la Llei de Barris, a la vegada que van acordar facilitar els tràmits per a fer realitat la connexió del tramvia per la Diagonal, itinerari que fins ara havia descartat. Colau va dir que el setembre es podrà fer la licitació per fer realitat aquest itinerari, al qual s'havia oposat l'anterior alcalde de la ciutat, Xavier Trias.

No obstant això, va haver-hi desacord en la pretensió de l'Ajuntament de Barcelona de recaptar i gestionar el 100% de la taxa turística que es genera a la capital catalana.

Artur Mas i Ada Colau van estar reunits hora i quart i, una vegada finalitzada l'entrevista, a la Sala Clavé del Palau van comparèixer davant dels mitjans de comunicació, primer l'alcaldessa i després la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté.

«Com a alcaldessa de Barcelona, he vingut a portar un missatge d'absoluta lleialtat institucional de l'actual govern municipal», «més enllà de les diferències d'interessos» i de «l'exigència» amb la Generalitat, va declarar Colau.

En aquest sentit, l'alcaldessa va destacar que el president havia acceptat la proposta de l'ajuntament que en la primera setmana de setembre es reuneixi la comissió mixta Generalitat-Ajuntament de Barcelona, que no es reuneix des d'octubre de l'any passat, «per fer una foto conjunta de la situació» i fixar «amb números concrets el deute en equipaments i infraestructures». Això permetrà reactivar la comissió municipal del deute en la qual s'informa els grups de la seva evolució.

L'alcaldessa va assegurar que en el nou govern municipal estan «plenament disposats a avançar diners per a infraestructures bàsiques de la ciutat» a la Generalitat però li demana que ho reconegui com a deute i «hi hagi un calendari fiable» de pagament.

La portaveu del Govern, Neus Munté, va qualificar de «correcta» la reunió, que «s'emmarca dins de la normal relació marcada per la lleialtat institucional» i va posar èmfasi en la «coincidència» de «treballar junts» per fer front a l'«ofec econòmic, financer i democràtic» de Catalunya que procedeix de l'Estat.

Sobre el deute de 20 milions de la Llei de Barris, Munté va explicar que està en tràmit de comptabilitzar-se i es procedirà a programar el seu pagament el 2016. També va destacar que Mas havia confirmat a Colau que la L9 «entrarà en funcionament» a principi de 2016 en la seva extensió de Zona Universitària fins a l'aeroport, i que s'està «treballant per mobilitzar els recursos necessaris i imprescindibles» perquè arribi a la Zona Franca.