Els partits obertament independentistes han de guanyar el 27-S tant en escons com en vots si volen estar legitimats per iniciar un procés d'independència, perquè "s'està fent un referèndum". Així de clar ho va advertir David Fernández, on el portaveu de la CUP va recordar, a més, que si fos per la seva formació la quantitat de sobiranistes no només hauria de ser majoritària sinó superar el 55%.

El polític va contradir als que, com CiU, ERC o l'ANC, diuen que per iniciar el procés d'independència hi ha prou amb una victòria sobiranista en escons, sense tenir en compte si hi ha o no també una majoria absoluta de vots als partits obertament independentistes. I és que si el 27-S es produeix aquesta majoria en escons però no en vots, Fernández creu que el Govern que en surti "no" tindrà legitimitat per començar el procés de secessió. "A criteri de la CUP, no. Vots i escons. Perquè estem fent un referèndum", va sentenciar. Amb un escenari com aquest "no podríem iniciar el procés d'independència com estava previst" i caldria "plantejar com es fa". "El conflicte continuaria viu. Seguiríem sense sobirania econòmica i política, i caldria fer una anàlisi molt seriosa, molt severa i molt profunda. Nosaltres sempre hem dit que el referèndum és irreversiblement irrenunciable, i els referèndums es guanyen per majories", va afegir.

Tot i aquesta advertència, Fernández no "es planteja" aquesta diferència entre vots i escons, i està "convençut que des del compromís i amb pedagogia, amb els pocs dies que queden, es pot habilitar una majoria" en tots els aspectes. "Serem un país lliure i la independència la guanyarem. El debat real és quan i com. I pot ser el 27 de setembre o pot ser més tard", va comentar.

Davant el panorama que apunten les enquestes, on Junts pel Sí podria guanyar les eleccions però necessitaria la complicitat -amb un vot favorable o una abstenció- de la CUP per investir Artur Mas com a president, David Fernández té molt clar que no es planteja un suport explícit. "És obvi que ni veig la CUP investint Mas, ni fent-li el joc a l'Estat", va assegurar, tot remarcant que per al seu partit "el procés no és una persona" i el que importa és "que vagi endavant". Tot i això, va garantir rotundament que si el procés "va de debò, la CUP no falla".

En qualsevol cas, la postura que pugui prendre la CUP en un escenari com aquest serà presa en assemblea pels militants i per això Fernández, que deixarà de ser diputat quan es dissolgui la cambra, ho deixa en les seves mans.