El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va demanar ahir a la nova alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que resolgui "com més aviat millor" el tema de la moratòria hotelera, ja que la mesura, va advertir, pot afectar negativament les inversions i la imatge de la ciutat.

Valls va expressar la seva "especial preocupació" per la decisió del nou govern municipal de suspendre durant un any la concessió de llicències de tota mena d'allotjaments turístics, la qual cosa afectarà una trentena de projectes hotelers. L'empresari, que encara no s'ha reunit personalment amb la líder de Barcelona en Comú, considera que la moratòria d'un any decretada pel consistori és "excessiva", tenint en compte la "gran importància" d'aquestes inversions a la ciutat.

Va assenyalar, sobre això, que la suspensió afecta diversos hotels de quatre i cinc estrelles que atreuen un tipus de turisme "de valor afegit", que no és tant de vacances com de congressos, fires i exposicions, "el que convé a la ciutat". Valls adverteix que la moratòria hotelera pot posar en risc prop de 10.000 llocs de treball vinculats a la construcció, manteniment i serveis dels establiments afectats, així com inversions per valor de més de 3.000 milions d'euros.

L'Ajuntament va anunciar que al llarg dels pròxims mesos revisarà una per una totes les llicències hoteleres sol·licitades, un procés que Valls ha demanat que no es dilati i es realitzi "el més ràpid possible". "Si cal treballar intensament, que es treballi", va subratllar el president de la Cambra, que creu que el "problema" de Barcelona no són els hotels de més categoria, que atreuen turistes de negocis, sinó "d'un altre tipus". Valls va recordar també que els inversors requereixen seguretat jurídica i que decisions d'aquest tipus, sobretot en un àmbit tan estratègic per a l'economia com el turístic, "poden afectar la imatge de Barcelona".

Posar ordre al sector

L'Ajuntament de Barcelona va justificar l'adopció d'aquesta moratòria per la necessitat de "posar ordre" en el sector hoteler i iniciar "un procés de reflexió pausat i ordenat" sobre el model turístic de la ciutat.

Entre els projectes hotelers que estaven en marxa a Barcelona quan Colau va guanyar l'alcaldia al maig figuren el futur hotel de luxe previst en la Torre Deutsche Bank, a passeig de Gràcia amb Diagonal, el que impulsa l'exdirectiu de Desigual Manel Adell al Passeig Colom o el de Meridia a la zona de Sagrada Família.

Encara que en un principi es va comentar que el projecte hoteler d'Emin Capital a la Torre Agbar també es veuria afectat, el fons propietari de l'edifici va anunciar divendres passat que quedava al marge de la moratòria hotelera. En un comunicat, Emin Capital va assegurar que responsables de l'àrea d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona els van notificar que "serà possible presentar i tramitar el projecte per a la transformació de la Torre Agbar per a ús hoteler".

A aquest comunicat, la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, va avisar ahir que l'Ajuntament "no acceptarà pressions" sobre el futur de la Torre Agbar, i va matisar que, encara que el propietari ha utilitzat un "drecera legal", el consistori encara haurà d'estudiar el projecte.

Defensa dels Jocs Olímpics

Més enllà de la preocupació que li genera la nova política turística del consistori barceloní, Valls mostra també el seu desacord amb una altra de les mesures adoptades per Ada Colau en els seus dos primers mesos com a alcaldessa, com és la supressió de la candidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics d'Hivern de 2026. Valls va lamentar, en aquest sentit, que Colau hagi adoptat aquesta decisió de forma unilateral, malgrat ser un projecte que beneficia principalment altres territoris de Catalunya.

La falta d'inversions en infraestructures, els problemes de mobilitat a l'àrea metropolitana, l'execució dels accessos al Port, el futur econòmic de Barcelona o la seva projecció com a ciutat emprenedora i de negocis són altres dels temes que Valls espera tenir ocasió de tractar en una futura reunió amb l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, a la qual, d'una altra banda, ofereix, "com sempre, tota la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona".