El president de la Generalitat, Artur Mas, signa avui el decret de convocatòria de les eleccions del 27 de setembre, en un clima de divisió sobre el seu caràcter plebiscitari entre les diferents candidatures que acudiran als comicis i en què no repetirà cap cap de llista de 2012. Seran unes eleccions que tots els partits coincideixen, però, en definir com "històriques" o "les més importants" a Catalunya fins a la data, ja sigui des de la perspectiva independentista o des de la dels partits que busquen evitar una majoria de les forces sobiranistes que desemboqui en una hipotètica declaració unilateral d'independència.

Artur Mas convocarà els comicis mitjançant un "decret normal" i "jurídicament inatacable", segons va avançar ell mateix, ja que "formalment seran unes eleccions autonòmiques", amb l'objectiu d'evitar una impugnació per part de l'Estat, si bé el Govern central tindrà tots els mecanismes legals activats i examinarà amb lupa el decret de convocatòria. Però una altra cosa diferent, va avisar Mas, és "com s'entenen políticament" els comicis, ja que per a les formacions independentistes "seran un plebiscit per la llibertat i la sobirania de Catalunya".

La convocatòria posarà fi a vuit mesos d'espera des que Mas va acordar convocar aquestes eleccions al costat d'ERC i les principals entitats independentistes, poc després de la consulta sobiranista del 9 de novembre. Un període de vuit mesos que ha suposat una autèntica sacsejada en el panorama polític català. Com a mostra d'això, en aquests comicis no repetirà cap cap de llista de les anteriors eleccions i s'han reformulat diverses opcions polítiques, amb la dissolució de la històrica federació de CiU com a clar exemple.

Així, Artur Mas (CDC) i Oriol Junqueras (ERC) es presentaran en quarta i cinquena posició de la llista de Junts pel Sí, que agrupa convergents, republicans i entitats sobiranistes, i que encapçalarà l'exeu?rodiputat ecosocialista Raül Romeva. Miquel Iceta s'estrena al capdavant del PSC en unes eleccions; Xavier García Albiol substitueix Alícia Sánchez-Camacho al capdavant del PPC; el líder veïnal Lluís Rabell encapçalarà Catalunya Sí que és pot, que uneix Podem i ICV-EUiA; mentre que Inés Arrimadas relleva Albert Rivera com a candidata de Ciutadans. El periodista Antonio Baños estarà al capdavant de la llista de la CUP i l'exconseller Ramon Espadaler serà el candidat d'Unió.

Amb aquest nou panorama, l'objectiu de la llista independentista Junts pel Sí és aconseguir "una majoria àmplia i sòlida", perquè d'això depèn el reconeixement internacional de Catalunya com a estat propi i "Europa sempre estarà al costat de la democràcia", va dir ahir el coordinador general de CDC, Josep Rull, crític amb els que llancen "campanyes de la por" als catalans per "acovardir".

Des del PPC, Xavier García Albiol va tornar a negar ahir el caràcter "plebiscitari" del 27-S, en què tot i així va advertit que "no està en joc un eix esquerra-dreta, sinó que al Parlament hi hagi o no una majoria independentista". "Seran les autonòmiques més importants de la història", va dir.

Albert Rivera va criticar que "els independentistes pensen que la solució passa per trencar amb Espanya i pel PP que només es tracta de fer complir la llei", mentre que el seu partit "creu que s'ha de complir la llei , però també fer un pla de reformes. Perquè la llei ens uneix a tots, però no és suficient per reactivar la pertinença a aquest projecte comú".

Per la seva banda, Ramon Espadaler va assegurar que Unió és "l'única força política que té Catalunya com a prioritat", davant del "radicalisme" de les candidatures independentistes i Catalunya Sí que és Pot, i uns PSC, PPC i Ciutadans que plantegen l'27-S com "avantsala" i "camp de batalla" de les eleccions generals. També Josep Antoni Duran i Lleida va alçar la veu per deixar clar que "Unió no renunciarà al seny" perquè "és molt més important no perdre per molts anys que guanyar aparentment i per poc temps".

I al PSC, la secretària d'Organització, Assumpta Escarp, va lamentar, el "missatge molt polaritzat" que es dóna des de la resta de forces, davant de l'actitud central i de diàleg d'un PSC que va a totes" en aquestes eleccions i "no formarà part de cap frontisme", en al·lusió a les crides de dirigents de Ciutadans i del PP.