El procés sobiranista ha suposat una autèntica sacsejada a l'escenari polític català, un fet que s'evidenciarà a les eleccions del 27S que avui ha convocat el president català, Artur Mas: no repetirà cap cap de llista del 2012, amb set cares noves i algunes fórmules electorals inèdites per afrontar unes eleccions claus per al futur de Catalunya.

-JUNTS PEL SÍ: Raül Romeva (Madrid, 1951)

Exeurodiputat d'ICV que fa mesos va trencar el carnet del partit en no compartir la seva línia en el procés sobiranista, aquest doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Econòmiques encapçalarà la llista unitària independentista que agrupa CDC, ERC i entitats sobiranistes, encara que Artur Mas -en quarta posició- serà el candidat a president. Bon comunicador, esportista i aficionat al ball, el seu repte és imprimir el seu bagatge esquerrà per aconseguir una majoria independentista, però també contrarestar la candidatura de confluència entre Podem i ICV.

-CATALUNYA SÍ QUE ÉS POT: Lluís Rabell (Barcelona, 1954)

Nascut al barceloní barri del Raval, traductor, intèrpret i activista veïnal, Lluís Rabell posarà al servei de la candidatura de confluència entre Podem, ICV i EUiA la seva experiència en els moviments de reivindicació social. El fins ara president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) buscarà imitar els èxits de les alcaldesses de Madrid i Barcelona. Ha estat un dels caps visibles de les protestes contra les retallades i admet que va votar a favor de la independència en la consulta del 9N.

-PSC: Miquel Iceta (Barcelona, 1960)

Va estar a les cuines de la Moncloa amb Felipe González, va ser número dos del PSC de José Montilla i un dels ideòlegs de la proposta federal del PSOE. Quatre dècades de militància l'han convertit en hàbil coneixedor de les entranyes de l'alta política, però ara debutarà com a candidat. Fa un any es va posar al capdavant d'un PSC trencat internament i ha aconseguit donar-li estabilitat, si bé l'objectiu és evitar una pèrdua d'escons. Amb gran sentit de l'humor i ironia, addicte a la Coca-Cola light, va ser un dels primers polítics espanyols a declarar públicament la seva homosexualitat.

-PPC: Xavier García Albiol (Badalona, 1967)

Amb un pronòstic pessimista per al PP, l'exalcalde de Badalona és l'elegit per rellevar Alícia Sánchez-Camacho en el 27S. Va ser el principal alcalde del PP a Catalunya des de 2011, però un pacte de tota l'oposició el va apartar del consistori al maig malgrat guanyar les eleccions. Fa més de dos metres -va jugar de jove en el Joventut- i va entrar en política amb 21 anys, sent regidor des del 1991. El seu discurs sobre la immigració il·legal i la seguretat ciutadana i el seu eslògan "Netejant Badalona" el va fer rebre acusacions de racisme. Fer front al sobiranisme i a la fuga de vots a C's, els seus reptes.

-CIUTADANS: Inés Arrimadas (Jerez de la Frontera, Cadis, 1981)

Portaveu al Parlament, aquesta andalusa establerta a Barcelona i llicenciada en Dret i Administració d'Empreses té davant sí un altre salt en la seva meteòrica carrera en substituir Albert Rivera en un moment en què Ciutadans cotitza a l'alça. Malgrat la seva curta carrera política, és una de les seves cares més visibles -és tertuliana en diversos programes- i ha destacat per la seva intensa activitat com diputada. Era consultora abans de passar a la política i, malgrat expressar-se habitualment en castellà, parla un perfecte català.

-UDC: Ramon Espadaler (Sant Quirze de Besora, Barcelona, 1963)

Home dialogant i de discurs moderat, catòlic practicant, llicenciat en Geografia i Història i amb estudis en Ciències Polítiques i Sociologia, aquest amant de les suites per a violoncel de Bach encapçalarà la candidatura d'Unió després de la ruptura de la federació de CiU i la fractura dins de la pròpia UDC. Va ser conseller de Medi Ambient amb Jordi Pujol, i amb Mas ho ha estat d'Interior, on va aconseguir pacificar una convulsa cartera, si bé no ha evitat algunes polèmiques i un dur enfrontament amb el ministre Jorge Fernández Díaz. Està cridat a succeir Duran i Lleida.

-CUP: Antonio Baños (Barcelona, 1967)

Periodista amb una llarga trajectòria en diversos mitjans de comunicació i membre destacat de la plataforma Súmate, integrada per castellanoparlants favorables a la independència, Baños va néixer al districte barceloní de Nou Barris i, després de ser escollit per primàries com a candidat de la CUP, substituirà un altre periodista, David Fernández, ja que els estatuts marquen que els diputats d'aquest partit d'esquerra alternativa independentista no poden repetir. Al capdavant de l'altra llista a favor de la independència, haurà d'afermar el creixement d'escons que auguren els sondejos.