El Tribunal Suprem va confirmar ahir la multa de deu milions que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia imposat a Red Eléctrica per l'apagada del 23 de juliol de 2007 a Barcelona, que va deixar sense servei 323.000 usuaris durant tres dies.

La Sala contenciosa Administrativa va rebutjar així el recurs que havia interposat la companyia contra la sentència del TSJC, que va rebaixar al seu torn d'onze a deu milions la sanció que li havia fixat la Generalitat per una infracció molt greu per equiparar-la a l'aplicada a Fecsa-Endesa.

Segons havia dictat l'alt tribunal català, Red Eléctrica "va infringir l'obligació legal de garantir la continuïtat del subministrament elèctric, ja que sent titular de la línia de 220 quilowatts va incomplir l'obligació de mantenir-la en les adequades condicions".

La històrica apagada, ocorreguda a final de juliol de 2007, va començar a la subestació de Collblanc de Barcelona amb la caiguda d'un cable de Fecsa-Endesa sobre les instal·lacions de REE, la qual cosa va derivar en un incendi en la subestació de Maragall propietat d'aquesta última companyia.

Les dues empreses es van responsabilitzar mútuament de l'apagada, però la Generalitat va acabar multant tant REE com Fecsa Endesa a onze i deu milions, respectivament.

El Tribunal Suprem va avalar la valoració que havia donat el TSJC a les proves pericials sol·licitades per la companyia sobre l'origen de l'incendi de la subestació de Maragall i el funcionament del sistema de protecció de les instal·lacions de transport d'energia elèctrica.

I va concloure que aquestes pericials no desvirtuaven l'anàlisi efectuada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya i per la Comissió Nacional d'Energia.

Deficiències en la línia

Les esmentades anàlisis van apreciar, segons els magistrats, "l'existència de deficiències en la configuració i l'estat operatiu de la línia subterrània de transport d'energia elèctrica de 220 KV Collblanc Urgell-Maragall", propietat de Red Eléctrica, "de la qual és particularment destacable la fallada en l'aïllament d'aquest cable que no reunia les adequades condicions de seguretat".