El president del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar ahir davant la convocatòria d'eleccions catalanes que «ningú trencarà Espanya, de cap de les maneres» ni desfarà els vincles que existeixen entre els catalans i la resta dels espanyols: «Ningú no convertirà ciutadans de Catalunya en ?estran?gers al seu propi país», va recalcar Rajoy des de La Palma del Condado, a la província de Huelva. Va emfatitzar que les eleccions convocades no poden decidir sobre la ruptura d'Espanya, ja que només serveixen per elegir el Parlament de Catalunya.

El cap de l'Executiu va prometre que no deixarà sense empara els catalans i que no permetrà que ningú els robi la triple condició de «catalans, espanyols i europeus». L'endemà de la convocatòria de les eleccions catalanes, Rajoy va recordar que aquests comicis «no tocaven ara» perquè els mandats són de quatre anys i que és la segona vegada a Catalunya que s'avancen, a més d'intentar celebrar un referèndum «il·legal» l'any passat.

Segons va precisar, el president de la Generalitat, Artur Mas, està en el seu dret de convocar eleccions perquè té la facultat de dissoldre la Cambra i convocar-les quan ho trobi oportú. «Aquí res a dir, però com a president del Govern i del PP vull aclarir que estem parlant d'unes eleccions l'únic objectiu de les quals és elegir el Parlament de Catalunya, que al seu torn elegirà el Govern català», va recalcar.

Rajoy va sostenir, en aquest sentit, que perquè «ningú no s'enganyi i no es jugui amb la voluntat de la gent» aquests comicis tenen l'«únic objectiu» d'elegir a un Parlament autonòmic.

Després de destacar que són unes eleccions importants, Rajoy va demanar als catalans que acudeixin a votar el 27-S i va situar l'objectiu del PP en què la convocatòria serveixi per «iniciar un procés que posi fi a la divisió creada i a la confrontació que s'ha volgut promoure entre ciutadans de Catalunya». A més, va censurar que a Catalunya s'hagi generat una «divisió interna i confrontació» per intentar aplicar polítiques que segons ell «no tenen res a veure» ni amb la història recent ni amb com ha de plantejar-se el futur. Va criticar que el Govern català hagués dedicat «tot» el temps de la legislatura a «confrontar, no assumir responsabilitat i a culpar els altres».

Davant aquesta actitud, Rajoy es va referir a mesures preses pel seu Executiu, entre elles algunes que va dir que havien servit per «evitar la fallida» dels pressupostos de la Generalitat.

Per la seva banda, segons el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, les eleccions catalanes permetran «sortir del túnel d'aquesta excepcionalitat en la qual el senyor Artur Mas i el senyor Oriol Junqueras» van col·locar els catalans «des que, per desgràcia», el primer va accedir al govern de la Generalitat. D'altra banda, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va criticar Artur Mas per haver iniciat un «procés que no sap ni ell mateix a on va» i el candidat a la presidència a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, va valorar el decret de convocatòria com «la culminació d'un fracàs polític, que ha generat molta frustració entre els catalans», entre els quals es troben els independentistes, que «creuen de bona fe en un projecte polític a partir d'unes expectatives que han creat una sèrie de responsables polítics que saben que és del tot inviable».