El Govern va trametre una carta al ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, i a Correus instant-los a «facilitar» el dret a vot als catalans a l'estranger, xifrats en unes 200.000 persones. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va explicar que havien demanat a l'Estat que actuï «amb perfecció» i garantint que «res arribarà tard».

És la resposta de la Generalitat als «molts problemes» amb què van trobar-se els residents a l'estranger a les eleccions del 2012 i a les primeres «queixes» rebudes enguany de cara al procés electoral del 27-S. El diputat de CDC al Congrés Jordi Xuclà va denunciar que el ministeri d'Exteriors està «absolutament tancat» a facilitar aquest dret a vot.

La consellera Borràs va explicar que el Govern ja està fent tot el que està a les seves mans per facilitar el vot exterior. D'una banda, intensificant la política comunicativa a través de xarxes socials i webs institucionals, així com a través dels Casals Catalans. De l'altra, adreçant-se a l'autoritat competent en matèria d'Exteriors, el ministeri espanyol, per exigir que els ciutadans residents a l'estranger podran votar amb normalitat el 27-S.