El coordinador general de CDC i número 12 de Junts pel Sí, Josep Rull, ha cridat les forces contràries a la independència a participar en la redacció de la Constitució catalana en cas que s'imposi la seva candidatura el 27S i iniciïn el procés de transició nacional acordat, un emplaçament en què ha englobat Unió, PSC, Catalunya Sí que es Pot, PP i C's.

"Haurem de comptar amb els que consideren que Catalunya és una nació, com el PSC, Catalunya Sí que es Pot i UDC, i també ens agradaria incorporar fins i tot els del 'no' més radical i vacil·lant, PP i C's, perquè aquesta ha de ser la Constitució de tots els catalans", ha sostingut en una entrevista d'Europa Press.

Segons Rull, en la construcció d'un Estat català hi ha d'haver els que se senten només catalans però també els que, en paral·lel, se senten andalusos, gallecs o marroquins: "Serà l'Estat de tots, i per tant ha de ser la Constitució de tots".

Com a referència, ha explicat, s'inspiren en el model de reforma constitucional d'Irlanda, en què hi ha una primera fase de participació ciutadana amb els partits, i una segona que és l'estrictament institucional: quan la Constitució passa al Parlament i és ratificada pel poble.

Amb tot, ha explicat que s'aprofitaran tots els treballs que s'han realitzat sobre aquesta qüestió fins ara, tant els del Consell Assessor de Transició Nacional com el dels experts i l'esborrany del jutge Santiago Vidal, tot i que sense cap punt de partida prefixat.

També ha especificat que es requereix una majoria qualificada per aprovar una Constitució, i una majoria simple en el referèndum posterior que s'organitzi entre els catalans.

Després de preguntar-li si CDC es presentarà a les eleccions generals guanyin o no els independentistes, ha assegurat que han de defensar el seu projecte a tot arreu des del diàleg, ja sigui a les Corts, a la UE i davant la comunitat internacional: "La independència ha de defensar-se a tots els fronts i a tot arreu".

Amb Junts pel Sí?

Tot i que no es tanquen a cap escenari, ha assegurat que encara no han abordat la possibilitat de reeditar la candidatura Junts pel Sí a les generals i ha demanat centrar-se ara en el 27S.

Per al dirigent de CDC, el millor escenari per garantir que el Govern espanyol negociï amb la Generalitat és obtenir una gran majoria en els comicis catalans més que el que pugui ocórrer a Madrid.

Tot i això, ha deixat clar que, en cas que hi hagués un canvi de majories a l'executiu central després de les generals, el punt de trobada entre les dues parts hauria de ser l'exercici del dret a decidir, malgrat reiterar el seu "escepticisme" davant la possibilitat que l'Estat s'obri a això.

Discurs de la por

A més, ha apel·lat PP i C's a aparcar el discurs de la por i a explicar als catalans per què consideren que és interessant continuar formant part d'Espanya.

"Els instem que abandonin els arguments apocalíptics de la por i les amenaces, donin arguments concrets i tractin els catalans com a majors d'edat", ha tancat Rull, al·legant que és el que es va fer a Escòcia i el Quebec.