El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, va assegurar ahir que els catalans no poden permetre una reforma constitucional que no reconegui Catalunya com nació, la seva singularitat, una equitat fiscal i el respecte a la seva llengua, cultura i tradicions.

Va advertir que la independència és «impossible», que «en el model actual espanyol i europeu, la independència no és viable. Una DUI no tindria efectes jurídics i no seria acceptada per la comunitat internacional ni per l'Estat». Ros va defensar la reforma federal com un «model viable i amb efectes jurídics» davant del projecte independentista, que va considerar «inviable», i va tornar a mostrar-se crític amb el fet que el dret a decidir hagi «evolucionat» cap al «dret a la independència».

Va deixar clar que el PSC «mai ha tingut cap dubte que Catalunya sigui una nació» i va avisar que «seria un drama que una reforma constitucional no pogués ser acceptada a Catalunya, voldria dir que ho hauríem fet malament». «Els catalans no podem permetre una reforma constitucional que no reconegui el nostre concepte de nació, la nostra singularitat, una equitat fiscal i un respecte a la nostra llengua, cultura i institucions», va dir. El dirigent socialista va avisar que si aquests aspectes no són reconeguts en la reforma, caldrà «seguir treballant»: «No es pot portar a votar a Catalunya la reforma fins que no estiguin reconeguts».

Va reconèixer que les relacions entre PSC i PSOE «tindran sempre un element de tensió lògic», ja que «el PSC és un partit català i sempre hi haurà un àmbit de polèmica quan es debaten els recursos financers, que són escassos», però va opinar que «ara no és el moment de més tensió», i va admetre l'«avanç important» que suposa que el PSOE hagi assumit la reforma federal. Sobre si el PSC hauria rebutjat la participació del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en un acte en la Diada, va dir «no ser conscient de cap restricció» i va considerar que serà «bo» que Sánchez «vingui molt en la campanya electoral»: «Espero i desig que vingui molts dies, fins i tot l'11-S si és el seu desig».

L'alcalde va criticar en tot cas que «no pot ser que una campanya electoral comenci per la Diada, que és patrimoni de tots».