El Col·legi de Periodistes va lamentar que els mitjans de comunicació no poguessin cobrir la signatura del decret de convocatòria pel 27-S i va denunciar la "manca de transparència" d'un acte de "tanta rellevància", a què "no van tenir accés tots els mitjans".

L'ens demana no confondre una cobertura informativa amb un senyal institucional i va insistir en la necessitat d'evitar decisions que puguin comprometre la independència dels mitjans públics.

El Col·legi va recordar que els mitjans públics de la CCMA disposen d'un Llibre d'Estil que recull que "no poden fer convocatòries encobertes de manifestacions" i demana "no abaixar la guàrdia" les pròximes setmanes amb la campanya electoral. Segons el Col·legi, els mitjans públics han de cobrir les manifestacions i expressions cíviques "sense prendre partit per cap de les persones o entitats que hi participen" i no poden col·laborar en "la convocatòria d'actes que puguin comprometre el principi d'imparcialitat".

"Només així seran fidels al seu mandat de servir la ciutadania", van precisar, afegint que així defensaran el seu "bé més preuat: la confiança dels ciutadans". Amb la mateixa contundència que la imosició de blocs als mitjans públics en període electoral, també van condemnar "els casos en què s'intenta utilitzar els mitjans públics amb finalitats partidistes i electoralistes".

"La independència dels mitjans públics no pot fer vacances, ni els quinze dies de campanya electoral a causa dels blocs, ni tampoc la resta de l'any", van concloure.