La Trisindical de Mossos d'Esquadra, que agrupa als sindicats SPC, SME, CAT, va demanar al Departament d'Interior que obri una investigació interna per descobrir qui va ordenar no detenir als 'venedors de manta' que es van enfrontar amb la policia a Salou i depurar possibles responsabilitats.

En un comunicat, els tres sindicats adverteixen que els Mossos d'Esquadra van rebre la setmana passada dels seus superiors l'ordre de «no ser contundents amb la dispersió» i de no identificar ni detenir als 'venedors de manta' que es van enfrontar a la policia en els incidents ocorreguts a Salou després de la mort d'un company en caure d'un balcó quan fugia d'una batuda policial. En una carta remesa al director general de la Policia, Albert Batlle, la Trisindical manté que aquelles «innovadores praxis» ordenades als Mossos d'Esquadra poden comportar responsabilitats «administratives i fins i tot penals per prevaricació».

Els sindicats exigeixen a Batlle que manifesti «explícitament» quines són les ordres del Govern, de la Direcció General de la Policia i de la cúpula de Mossos perquè tots els agents «sàpiguen com han d'actuar» davant la venda il·legal i que aclareixi si aquestes indicacions obeeixen a «una estratègia diferent» a la desplegada fins ara contra el 'top manta'.

Segons la Trisindical de Mossos, les ordres rebudes pels mossos en els enfrontaments de dilluns passat amb els 'venedors de manta' a Salou van provocar «situacions de greu risc per a la integritat física dels agents actuants, l'augment de la violència entre els manifestants sense la resposta adequada» i un increment de percepció de la inseguretat pública entre els veïns.

L'Ajuntament serà acusació

De la seva banda, l'Ajuntament de Salou va anunciar que es presentarà com a acusació particular en les diligències penals pels desperfectes ocasionats durant els incidents protagonitzats el passat 11 d'agost per un grup de companys i compatriotes de la víctima després de la mort de Mor Sylla.

L'alcalde de Salou, Pere Granados, va advertir que no permetran que quedin impunes aquests fets. «Els actes violents han de tenir conseqüències i cal fer caure tot el pes de la llei perquè en una societat democràtica no es pot tolerar cap acte d'aquesta virulència. Ningú es pot prendre la justícia per la seva mà», segons l'alcalde.

Paral·lelament, el comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, va anunciar que es reunirà de forma immediata amb els comandaments de la Guàrdia Urbana per buscar mesures per reforçar i garantir la seguretat dels agents, després de les últimes agressions per part de 'manters'.

Set agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van quedar ferits lleus en agressions comeses suposadament per part de 'venedors de manta', una divendres passat i una altra diumenge, quan anaven a demanar-los que abandonessin la zona en la qual venien productes falsificats al centre de la capital catalana.