El diputat de CDC al Congrés, Jordi Xuclà, va expressat ahir els seus dubtes sobre el compromís del ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, per garantir el dret de vot dels catalans residents a l'Estranger de cara a les eleccions del 27-S, després que aquest els hagués assegurat que els serveis consulars estaran a disposició dels ciutadans «al 100%». «Tenim les nostres reserves per l'experiència», va subratllar Xuclà. I va afegir que s'havia obert un canal de comunicació amb el ministeri sobre les possibles «eventualitats i queixes que puguin sorgir». El diputat de convergent va insistir en l'objectiu de garantir el dret de vot i d'estar «molt vigilants fins a l'últim dia».

Malgrat la promesa del titular d'Exteriors, Xuclà va assegurar que Convergència té dubtes i que es mantindran atents perquè el diàleg que van establir ahir amb Margallo només prefigura «un mecanisme però no dóna confiança». «Hem d'estar molt vigilants fins a l'últim dia», va remarcar.

El diputat de Convergència Democràtica a les corts espanyoles Jordi Xuclà ja havia presentat ara fa uns dies una bateria de preguntes dirigides al govern espanyol relacionades amb el dret de vot dels ciutadans catalans residents a l'estranger de cara al 27 de setembre. En aquest sentit, l'objectiu dels membres de la formació nacionalista és el de saber si l'executiu de Rajoy considera que el sistema de vot facilita el sufragi d'aquells ciutadans inscrits al CERA, i si seria partidari de modificar la Llei Electoral per garantir aquest dret en qualsevol cas. CDC considera que l'actual llei electoral és més restrictiva respecte la facilitat dels ciutadans per votar a l'estranger. Xuclà va posat d'exemple «el fiasco» de les eleccions del 2012, quan milers de catalans no van poder exercir el seu dret de vot.