La Univrsitat Catalana d'Estiu va acollir ahir el primer debat de la precampanya a les eleccions del 27-S. El lideratge d'Artur Mas de la candidatura Junts pel Sí va centrar bona part del debat. Lluís Rabell, candidat de Catalunya Sí que es Pot i que va ser xiulat en una de les seves intervencions segons e-notícies, va assegurar que la de Junts pel Sí "és una pèssima estratègia" per aconseguir la independència de Catalunya perquè l'ha dissenyat Artur Mas i perquè no hi ha "dreceres possibles". L'independent Antoni Comín, onzè a la llista de Junts pel Sí, va aclarir que la candidatura no "és de Mas, sinó presidida per Mas" i que no li han donat un "xec en blanc". La CUP va insistir "que no es refien de Mas" i UDC va ironitzar sobre "un govern de Mas amb polítiques del tripartit".

El debat va comptar amb la participació de quatre de les set candidatures amb representació al Parlament de Catalunya, però només amb dos dels seus candidats, Antonio Baños, de la CUP, i Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot. La candidatura Junts pel Sí va estar representada per Antoni Comín, número 11 de la llista, i Albert Muntanyola, número quatre d'UDC per Barcelona.

En un auditori ple a vessar, les intervencions de Lluís Rabell van aixecar les queixes del públic i la complicitat de la resta de candidats demanant respecte als torns d'intervenció. De fet, el mateix Rabell va encarar-se en més d'una ocasió als crítics reclamant-los respecte i esperit democràtic. Rabell va centrar la seva intervenció a recordar que el pròxim 27-S es decidirà "si ens encallem en un cul de sac que és al que conduiria una victòria de Junts pel Sí" o si es constitueix "una força mobilitzadora" de la Catalunya popular, la que més ha patit els efectes de la crisi. Rabell, i fent referència a la necessitat d'aconseguir una majoria àmplia, va assegurar que votar Junts pel Sí porta al camí contrari perquè és fer-ho per un govern presidit de nou per Mas que no serà acceptat pels més afectats per les retallades.

La CUP "no es refia" de Mas

Per part de la CUP, Baños va assegurar que es presenten amb la voluntat de seguir sent "radicals" i amb el compromís de refermar la seva responsabilitat política. Per aconseguir-ho, Baños va rebutjar exercir de partit "frontissa" entre Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, com molts preveuen, per fer-ho com a "molla" que tensi el debat polític. Com Rabell, el candidat de la CUP també va deixar clar que "no es refia" d'Artur Mas perquè "és molt bel·ligerant amb l'Estat espanyol però molt submís amb les institucions europees", que han estat les que han imposat les retallades.

Des del primer moment, el número onze de la llista independentista Junts pel Sí va reflexionar sobre l'augment creixent de ciutadans independentistes posant d'exemple el seu propi cas. "Jo sóc un independentista recent i justament això ens hauria de fer pensar. Els catalanistes hem entès que només hi ha un camí: la independència", va afirmar. "Jo vinc del federalisme i haver-me de dir aquesta veritat no ha estat fàcil però s'ha d'assumir des de la valentia. O fem la independència o abandonem el catalanisme", va assegurar.

Per això, segons Comín, l'única postura possible per a Catalunya és el camí cap a la independència. Una idea que ha entroncat amb el manteniment de l'estat del benestar. "No podem fer un estat del benestar digne i de veritat sense la independència", va assegurar tot reclamant que la llista independentista "ha d'arrasar".

Mas i polítiques del tripartit

Paral·lelament, Comín també va carregar contra la postura d'Unió Democràtica de Catalunya, a qui va assenyalar que totes aquelles formacions que aposten per un possible referèndum haurien d'estar d'acord amb el caràcter plebiscitari de les properes eleccions del 27-S.

Pel que fa Unió, Roger Muntanyola va mostrar-se preocupat pel que passarà el dia després del 27 de setembre i va ironitzar sobre el lideratge de Mas tot destacat que el líder de CDC continuarà essent president "només si s'apliquen les polítiques del tripartit que durant temps van deixar-lo fora de la presidència".