Partits polítics i comunitats autònomes van qualificar ahir d'«injurioses», de «barbaritat» o d'«inclassificables» les declaracions del conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, que va oferir la nacionalitat catalana d'una hipotètica Catalunya independent als habitants dels Països Catalans, és a dir, dels territoris de parla catalana de l'antiga Corona d'Aragó.

El president d'Aragó, Javier Lambán, va instar al seu homòleg a Catalunya, Artur Mas, a rectificar les «desgraciades, equivocades i injurioses» declaracions de Germà Gordó, que va oferir la nacionalitat catalana als aragonesos de la Franja. Gordó, de fet, es va mostrar obert en una conferència, dissabte passat, al fet que una eventual Catalunya independent concedeixi la nacionalitat catalana als ciutadans de «la Catalunya Nord, el País Valencià, la Franja i Balears», ja que, a parer seu, una Catalunya independent no hauria de «oblidar-se de la nació completa».

Responent aquestes afirmacions, Lambán va enviar ahir una carta a Mas on li feia evident el «profund malestar» que, segons ell, les declaracions de Gordó havien causat al Govern i els ciutadans d'Aragó que se senten «unànimement espanyols i aragonesos», van informar fonts de l'Executiu aragonès. Lambán també va qualificar de «falta de respecte intolerable» i d'una opinió «maldestra i irresponsable» que, a més d'infringir la normativa legal bàsica, es jugui «amb la dignitat d'una Comunitat i amb els sentiments de les seves gents amb una prepotència identitària -per anomenar-la d'alguna manera- de ressonàncies històriques molt inquietants».

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar de «barbaritat» que Germà Gordó oferís la nacionalitat catalana als ciutadans de les Illes Balears, Aragó i la Comunitat Valenciana. «És una barbaritat i una falta de respecte que el conseller Gordó ofereixi la nacionalitat catalana als ciutadans valencians», ja que, segons va indicar Iceta, «la millor manera d'establir diàleg» entre les persones «és d'igual a igual».

La candidata de Ciutadans a les eleccions del 27 de setembre, Inés Arrimadas, va considerar que les paraules del conseller de Justícia demostren la «urgència de passar pàgina» per donar entrada a un govern «assenyat» a Catalunya.

Preguntada per les paraules del titular de Justícia, la candidata va assenyalar que aquestes afirmacions «inqualificables», així com tot el ventall de declaracions dels independentistes i les seves «barbaritats», demostren la «urgència de passar pàgina» per donar entrada a un govern «assenyat i seriós» que tingui les prioritats «clares», no com l'actual Govern, va precisar.

El Partit Popular de la Comunitat València (PPCV) va assegurar que els valencians són «amos del seu propi futur» i va demanar per això a Catalunya «un plus de respecte» i que cessin «les ingerències cap a la Comunitat Valenciana», segons va afirmar el secretari general del partit, Luis Santamaría.En aquest sentit, segons un comunicat de la formació popular, el diputat autonòmic va criticar que cap membre del Govern valencià hagués sortit a desautoritzar aquestes manifestacions, la qual cosa li feia preguntar-se «si és que en el fons hi ha certa sintonia».Santamaría va recordar que les paraules de Gordó es van produir en paral·lel a la reunió mantinguda entre el cap del Consell, Ximo Puig, i el President català, Artur Mas, la qual cosa segons ell «demostra que la trobada va ser una aixecada de camisa als valencians».