El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha admès avui que, "indiscutiblement", una eventual Catalunya independent sortiria "transitòriament" fora de la Unió Europea, encara que això no significaria deixar l'euro i que es mantindrien "acords de relació".

En declaracions a la Cadena SER, Sànchez ha assegurat que a Catalunya "hi ha un problema polític de primer nivell i cal buscar una sortida negociada, amb l'únic requisit que Catalunya ha de tenir el futur amb Espanya i Europa que els catalans vulguin".

"Vostè creu que la UE, que està fent l'impossible perquè Grècia no surti de l'euro, permetrà que Catalunya ho faci?", ha suggerit el dirigent, que ha carregat contra "la por que volen imposar alguns partits" sobre aquesta qüestió o sobre el fet que "una Catalunya independent perdrà les pensions", cosa que ha negat.

Però el president de l'ANC sí que ha reconegut que és una "realitat" que Catalunya "quedaria transitòriament fora d'una zona com la UE", encara que "això no vol dir sortir de l'euro".

"En un moment inicial -ha afegit- és indiscutible, però quedar fora (de la Unió Europea) no vol dir que no s'estableixin acords de relació amb la UE i que es puguin mantenir totes les condicions que avui tenim en relació amb Europa".

D'una altra banda, ha defensat que per iniciar el procés d'independència és necessari, com a mínim, només una majoria de diputats. "Si el 27S els ciutadans donem suport a les urnes amb el nostre vot a les formacions independentistes, el compromís és iniciar un procés que voldrà culminar amb la creació d'un nou estat a Europa".

L'ANC forma part de la llista unitària independentista Junts pel Sí per a les eleccions del 27S, que agrupa CDC, ERC i entitats sobiranistes com l'Assemblea o Òmnium Cultural, així com d'altres partits polítics.