Tant el candidat del PSC a les eleccions catalanes, Miquel Iceta, com el dirigent l'exministre, Josep Borrel, van mostrar-se ahir convençuts que una Catalunya independent estaria, d'entrada, fora de la Unió Europea.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va recordar al president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, que és «de calaix» que una hipotètica Catalunya independent sortiria «automàticament» de la Unió Europea i després hauria d'iniciar un procés d'ingrés «més o menys llarg».

«La proposta dels independentistes té algunes debilitats evidents», va dir Iceta. I va afegir, sobre una eventual independència, que «és obvi que deixaria Catalunya fora de la UE, d'entrada, i després ja es veuria quant dura el procés d'adhesió».

Al seu torn, l'expresident del Parlament europeu José Borrell -establert des de fa anys a Madrid i membre també PSC- va afirmar que els independentistes catalans estan explicant «moltes mentides» i es comporten com a «entabanadors», perquè parlar de la permanència automàtica de Catalunya a la UE si es declara la independència és «un desvari més».

També va afirmar que la UE ha dit que el problema de Catalunya s'ha de resoldre internament a Espanya i que un nou estat que emergeixi d'una forma que no respecti l'ordenament constitucional d'un dels actuals estats membres no seria membre de la UE.

«Ridícul»

El candidat de la CUP a les eleccions del 27-S, Antonio Baños, va considerar que seria «absolutament ridícul» que la UE expulsés una Catalunya independent. Seria «molt paradoxal» veure els esforços dels contribuents «donant diners a cabassos conculcant la voluntat popular del poble grec» i que en canvi s'expulsés Catalunya «a la primera», va dir. De tota manera, Baños va insistir que la CUP defensa sortir de la UE perquè ara mateix «representa la cara més cruel i més feudal del capitalisme».

Sobre la compareixença del president de la Generalitat al Parlament, va dir que no el sorprèn que Artur Mas faci servir la cambra «per fer un míting més», perquè és el que fan tots els polítics.