La llengua en una futura República Catalana va centrar la majoria d'esmenes presentades pels ciutadans al projecte de nova Constitució Catalana. Des de fa sis mesos, un grup de 20 juristes -inclòs el jutge Santiago Vidal- treballen per unificar tres propostes de constitució i en recollir les esmenes que els ciutadans presenten a través del web www.unanovaconstitucio.cat. impulsat per la Fundació Llibreria Les Voltes.

En sis mesos, se n'han recollit més de 2.000. Vidal va avançar que el text es presentarà a la societat i al Parlament a la tardor, després del 27-S i abans de les eleccions al Congrés. Els principals partits catalans estan tots d'acord, segons els promotors de l'esborrany, que, en cas que el resultat electoral sigui favorable a la independència, tindran en compte la feina feta pels juristes. «Ens diuen que els agrada la música però no la lletra», va puntualitzar Vidal.

La llengua

Segons el jutge, el tema de la llengua i la convivència entre el català i el castellà són aspectes que han generat molt debat. La tasca dels juristes serà la d'incorporar al text aquelles esmenes que consideren adients i aplicables. Tenen clar que en l'esborrany de Constitució Catalana el català ha d'aparèixer com a única llengua oficial de la República. Ara bé, també van reconèixer que el castellà hauria de tenir un «règim especial» que la diferenciï de la resta de llengües estrangeres. «És la llengua del país veí i això ha de tenir un reconeixement», va manifestar. També hi ha peticions perquè es reconegui el dret a l'autodeterminació de la Vall d'Aran.

Per això, en el redactat final de la Constitució Catalana hi pot haver alguns articles que no siguin de posicionament unitari i que hi hagi vots diferenciats o redactats alternatius que s'esmentin a peu de pàgina.

L'última paraula

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem va decidir, a causa de la «rellevància» d'aquest cas sense precedent, elevar al Tribunal Suprem el recurs del Jutge davant la suspensió que se li va aplicar. Per tant, va dir Vidal, «tindrem una sentència de tot el Tribunal Suprem analitzant si els jutges espanyols tenim dret a la llibertat d'expressió i podem discrepar de la mateixa constitució espanyola», va manifestar. A més va mostrar-se convençut de la victòria de les formacions independentistes el 27-S.