L'expresident del govern espanyol Felipe González fa una dura crítica al procés independentista i demana als catalans que "no es deixin arrossegar a una aventura il·legal i irresponsable" , que "posa en perill la convivència", i que portaria Catalunya a una "via morta". En una carta oberta publicada a El País, titulat "A los catalanes", González adverteix que Catalunya quedaria aïllada "com una mena d'Albània del segle XXI". L'expresident espanyol compara el procés independentista amb el nazisme i el feixisme dels anys trenta i alerta que "cap responsable pot permetre una política de fets consumats". Alhora, González rebutja l'immobilisme del govern del PP "tancat al diàleg i a la reforma".

"Pel compromís amb Espanya, espai públic que compartim durant segles", Gonzàlez demana als catalans que no donin suport a la independència, que "posa en perill la convivència entre els catalans i aquests i els altres espanyols".

L'expresident espanyol diu que el procés independentista català és "el més semblant a l'aventura alemanya o italiana dels anys trenta del segle passat" i demana als catalans que no donin suport a Junts Pel Sí.

Adverteix que els independentistes "no aconseguiran, trencant la legalitat, seure en una taula de negociació ningú que tingui el deure de respectar-la i fer-la complir". "Cap responsable pot permetre una política de fets consumats", assegura l'expresident socialista, que alerta de la "fractura" que suposaria la "desconnexió", on Catalunya quedaria aïllada "com una mena d'Albània del segle XXI.

González carrega contra la idea de "desconnectar" d'Espanya i alerta de les "conseqüències" que tindria. Assegura que la "fractura" ja es comença a notar i que se senten "veus de rebuig" als que no tenen "pedigrí català".

La desconnexió catalana, manté González, seria respecte a Europa, també respecte a Iberoamèrica, i portaria els catalans a una "via morta". En aquest sentit, compara Mas amb Tsipras quan va intentar "negociar amb més força" i "comet el mateix error" però "amb resultats més greus".

Assegura que "cap responsable polític pot permetre una política de fets consumats, i menys trencant la legalitat, perquè convidaria altres a aventures en sentit contrari". Afegeix que "tots arriscaríem el que ja s'ha aconseguit i la possibilitat d'avançar amb diàleg i reformes".

En aquest sentit González es mostra partidari de reformes pactades que garanteixin els fets diferencials "sense trencar ni la igualtat bàsica ni la sobirania de tots".

L'expresident espanyol critica la llista de Junts pel Sí perquè, diu està "unida només pel rebuig a Espanya" i es pregunta perquè Mas va en el quart lloc de la llista de Junts pel Sí "con si necessités una guàrdia pretoriana per violentar la llei" tot afegint que si ho fa "perd la legitimitat democràtica".

En la seva carta adreçada als catalans González rebutja l'immobilisme del govern del PP "tancat al diàleg i a la reforma" però creu que no pot mantenir una posició d'equidistància entre els que s'atenen a la llei i els que intenten trencar-la".

Acaba l'article pronosticant que Espanya no es trencarà "sigui quin sigui el resultat electoral", remarca que en l'enfrontament "hi perdem tots" i en l'entesa "podem seguir avançant i resolent els nostres problemes".