L'exdirector general del Servei Jurídic de la Unió Europea, Jean-Claude Piris, va avisar que una suposada Catalunya independent no compliria amb els requisits per accedir a la unió econòmica i monetària. Piris, que va negociar diversos tractats comunitaris com el de Lisboa (2007), la Constitució Europea (2004), Niça (2001), Amsterdam (1997) i Maastricht (1992), va afegir que el dret a decidir "no existeix en la legislació internacional".

En un article al diari El País, l'expert en dret europeu consigna que, en cas que Catalunya es declarés independent, no compliria cap de les tres condicions que fixa el Tractat de la Unió Europea (TUE) per convertir-se en estat membre. El jurista francès adverteix que la resta d'estats "no reconeixerien" el nou país, de manera que Catalunya "no podria presentar la seva candidatura".

A més, Piris certifica que una Catalunya fora d'Espanya infringiria els altres dos supòsits, que ?exi?geixen respecte a l'Estat de Dret i complir amb els criteris d'elegibilitat que estableix el Tractat.

En el pla polític, l'antic counsel de la UE defensa que el "dret a decidir" de qualsevol unitat infraestatal no està reconegut en la legislació internacional.

Països en contra

Així mateix, Piris avisa que una revisió de la Constitució Espanyola per incloure el dret a la secessió "no seria defensada per dirigents de molts estats membres". Segons l'especialista, Regne Unit, França, Itàlia i Bèlgica s'oposarien a la reforma per evitar "obrir la porta a un possible contagi".

Globalment, "és totalment il·lusori" esperar un suport a la secessió catalana, sosté el també professor universitari. Segons ell, "una evolució en aquest sentit només presentaria aspectes negatius".