L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que no participarà en la Via Lliure perquè fa "referència explícita" a la convocatòria electoral del 27-S. Ho ha anunciat en declaracions a Rac 1, on ha indicat que ella no creu que sigui una mobilització "partidista", però sí que ha apuntat que "està referenciada a unes eleccions clarament". "Sense qüestionar en absolut la legitimitat" de la Via Lliure, ha continuat, Colau ha opinat que és millor separar el seu paper institucional com a alcaldessa, que representa a tots, d'una manifestació d'aquest tipus. Ha remarcat, però, que hi haurà col·laboració en temes de seguretat i mobilitat i ha dit que estaran "encantats" de rebre els organitzadors.

Colau ha explicat que ella sempre ha participat en les mobilitzacions de l'Onze de Setembre, i aquest any tenia previst fer el mateix, però ha decidit no fer-ho. Després de deixar clar que hi haurà màxima col·laboració amb les entitats convocants, ha apuntat que aquest any no és un 11-S qualsevol i tot i que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, insisteix que vol que la Via Lliure sigui oberta i plural, el lema de la manifestació "clarament fa referència explícita al 27-S i s'està cridant al vot". Per això, ha opinat que en el seu "rol institucional d'alcaldessa és millor separar les coses".

En preguntar-li per l'article de l'expresident del govern espanyol Felipe González on equipara el procés amb el feixisme, Colau ha remarcat que tots els catalans de diferents ideologies se senten "profundament insultats", i ha considerat que "estaria bé que el senyor González estigués una mica a l'alçada del seu ex-càrrec i demanés disculpes". Al seu parer, és d'una "irresponsabilitat tremenda banalitzar el nazisme", i més comparant això amb la mobilització catalana per la independència, que s'ha produït de forma "cívica i amb una gran serenor". "Tot el contrari el que età passant que el que descriu González", ha conclòs.

També ha anunciat que el ple sobre l'adhesió de Barcelona a l'AMI serà el proper dilluns 7 de setembre, i ha reiterat que el més probable és que els regidors de BComú s'abstinguin, perquè "no es pot suplir un referèndum sobre la independència amb un ple que s'ha convocat amb precipitació". Ha indicat que les forces que l'han convocat "tenen interessos electorals" i és "legítim" que actuïn d'aquesta forma, però ha recordat que Barcelona En Comú es va presentar apostant per consultar la ciutadania sobre aquesta qüestió.

D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona ha assegurat estar "emocionada i commoguda" per la quantitat de veïns que s'han dirigit a ella a través de les xarxes socials oferint-se a acollir refugiats de Síria a casa seva. Colau ha dit que això anima encara més l'Ajuntament a fer tot el que estigui en les seves mans i ja ha programat reunions amb entitats com Acnur per veure quins són els passos a seguir. Ha demanat la col·laboració de la Generalitat i de l'Estat perquè facilitin aquesta acollida perquè és un "deure moral".

Sobre els manters, Colau ha insistit que és un tema "recurrent" de cada estiu i ha indicat que la via de la sanció s'ha demostrat que no funciona, perquè continua creixent el nombre de denúncies i no se'n cobra ni l'1% de les multes. Al seu parer, cal anar a les causes del problema i ajudar les persones que estan exercint aquesta venda ambulant. Per això s'ha creat un grup que també inclou serveis socials i Barcelona Activa, tot i que es manté el dispositiu d'altres anys per preservar l'espai públic. De tota manera, ha apuntat que el problema principal del comerç no és aquest, sinó les grans superfícies.