El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acceptat avui ampliar la seva compareixença al Parlament, inicialment només sobre el 27S, per parlar també específicament de les suposades comissions il·legals de Teyco a CDC, després de perdre la majoria de la Diputació Permanent de la cambra catalana.

Mas compareix demà a petició pròpia davant l'esmentat òrgan parlamentari per explicar l'avançament electoral del 27 de setembre, però després dels registres policials a la seu de CDC i de la seva fundació, la CatDem, diversos partits de l'oposició (PSC i ICV-EUiA, d'una banda, i PP i C's, per un altre) van sol·licitar una ampliació de la compareixença perquè també doni explicacions específiques sobre aquests registres.

Els diputats d'aquests quatre grups eren insuficients per tenir la majoria i la clau la tenia UDC, que finalment ha decidit avui votar a favor de la petició d'una compareixença específica sobre el finançament de Convergència.

En la reunió de l'executiu català, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat els seus consellers que té "plena disponibilitat" per atendre "altres sol·licituds de compareixences" en "el format que decideixi" la Diputació Permanent, sigui demà mateix o un altre dia, segons ha explicat la vicepresidenta del Govern, Neus Munté.

Pràcticament en paral·lel, CDC i ERC han confirmat a Efe que votaran finalment a favor de la petició de la resta de grups de l'oposició, una compareixença que això no obstant es produiria de tota manera, doncs les altres formacions ja tenien majoria suficient.

De tota manera, Convergència ja va garantir des del primer moment que Artur Mas donaria explicacions de la investigació judicial i dels registres al seu partit si els ho requerien els grups del Parlament, encara que en un primer moment va descartar una compareixença específica.

En aquest context, CDC busca fusionar les dues compareixences en una i proposarà demà a la sessió de la Diputació Permanent que Mas realitzi una sola intervenció, en la qual parli tant sobre el 27S com sobre les finances de CDC, i que cada grup disposi després del doble de temps per a les seves intervencions i preguntes sobre els dos assumptes.

Una sessió de la Diputació Permanent en la qual Unió tindrà per primera vegada veu pròpia en una interpel·lació al president català, després d'acordar amb CDC un repartiment proporcional del temps d'intervenció que corresponia al grup de CiU, que es dividiran Jordi Turull (CDC) i Roger Montañola (UDC).

Per part del PSC, intervindrà el primer secretari, Miquel Iceta, qui ha demanat a Mas que la seva compareixença demà sigui "clarificadora" sobre les finances de CDC i li ha advertit que si es demostren irregularitats en la investigació haurà d'assumir responsabilitats "en primera persona".

En nom d'ERC -soci electoral de CDC-, amb tota probabilitat intervindrà la seva secretària general, Marta Rovira, encara que també serà present al seu costat el líder republicà, Oriol Junqueras.

A la resta de grups, interpel·laran Mas l'ecosocialista Joan Herrera per ICV-EUiA; Albert Rivera per part de C's, al costat de la candidata Inés Arrimadas; Enric Millo o Santi Rodríguez pel PPC (Alícia Sánchez-Camacho estarà al Senat i Xavier García Albiol no és diputat); mentre que la CUP no té representació en aquest òrgan parlamentari.

Abans de la compareixença de Mas, CDC ha reiterat avui que les donacions de Teyco a la CaDem van ser "absolutament legals" i ha assegurat que el document que mostraria suposades mossegades a cinc ajuntaments "en cap cas indica una comissió a Convergència de cap tipus".

Així s'han referit els convergents a un document trobat al despatx de l'exconseller delegat de Teyco Jordi Sumarroca el juliol passat que detalla adjudicacions d'ajuntaments controlats per CDC i possibles comissions del 3%, un material que no és l'únic que avala la tesi de les comissions que va poder pagar l'empresa a canvi dels contractes públics.