La patronal Foment del Treball adverteix que «el procés secessionista» que plantegen algunes candidatures de cara a les catalanes «genera tensió i màxima preocupació» des de la perspectiva econòmica i empresarial, i demana que el nou Govern es formi dins del «marc legal» i amb «seguretat jurídica».

La principal organització empresarial catalana fa aquestes consideracions en un document de propostes econòmiques i empresarials amb vista al 27S que ha elaborat i que ha fet arribar a les formacions polítiques que es presenten als comicis.

Per a la patronal és «òbvia» la «incertesa empresarial» davant el debat polític que es planteja a Catalunya i que «posa en qüestió la pertinença a la UE i a la Zona Euro amb totes les conseqüències que això té per al sistema financer català». Davant aquesta situació, Foment defensa «el caràcter d'una convocatòria d'eleccions autonòmiques» per constituir un nou Parlament i per a la formació del nou govern de la Generalitat.

Així, sosté que el nou govern de la Generalitat «s'ha de formar dins del marc legal, en un entorn de seguretat jurídica de llibertats, drets i obligacions, i amb l'estabilitat necessària per fer possible els principals objectius que tots compartim per al futur».

En el text, de vuit pàgines, la patronal recorda que el Govern «és un motor econòmic de primera magnitud amb capacitat per condicionar el transcurs de l'economia i de l'activitat empresarial» i veu necessari que aquest garanteixi la «correcta governabilitat de tot el sector públic català que depèn de la Generalitat». En el context de l'actual recuperació econòmica, considera a més «evident» que les polítiques públiques dels pròxims mesos «han de ser prudents i orientades a enfortir la recuperació».

Després de fer aquestes consideracions, presenta les seves propostes que tenen caràcter d'"orientacions estratègiques i accions prioritàries» per al període 2016-2020, anys que considera «fonamentals per fer de Catalunya el territori més innovador i dinàmic del sud d'Europa». Les propostes fan referència als àmbits de la fiscalitat, la inversió en infraestructures, la seguretat jurídica, l'administració pública eficient i la internacionalització de l'economia.

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va indicar, després de les crítiques de la patronal Foment del Treball a l'aposta independentista, que l'empresariat català és «divers i plural» i que existeixen altres organitzacions empresarials que recolzen el procés sobiranista.

De fet, un total de 17 patronals i entitats empresarials catalanes, juntament amb les 13 cambres de comerç, expressaran el seu suport al dret a decidir dels ciutadans de Catalunya durant un acte públic que se celebrarà a La Pedrera de Barcelona demà, en plena precampanya del 27S.

La Cambra de Barcelona va expressar el seu suport a l'acte empresarial que se celebrarà dijous en defensa del dret a decidir, encara que ha decidit no assistir per considerar que té un caràcter «electoral» i «sempre ens hem volgut desmarcar dels actes electorals», van informar.