Lluís Corominas, gendre de la família de joiers Tous absolt fa 4 anys d'homicidi després de matar el 2006 un suposat membre d'una banda que estava robant a casa de la seva família, ha pactat amb la fiscalia acceptar dos anys de presó per un homicidi imprudent -que no haurà de complir-, cosa que evita que es repeteixi el judici, previst per al dia 28 amb nou jurat.

El Tribunal Constitucional (TC) va confirmar el mes de juny passat la decisió del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que es repetís el judici amb jurat que va absoldre Corominas perquè va considerar arbitrari i mal fonamentat el veredicte d'absolució del jurat.

El TC va rebutjar el recurs d'empara que va presentar Corominas, qui va al·legar que la decisió de repetir el seu judici vulnerava els drets a la tutela judicial efectiva sense indefensió i el dret a la presumpció d'innocència.

Davant la celebració del nou judici, Corominas ha arribat a un acord amb la Fiscalia, que ha modificat la seva qualificació i ha considerat que es va tractar d'un homicidi imprudent en comptes de dolós, és a dir, que no va ser intencionat, amb la qual cosa rebaixa la pena que sol·licita el fiscal a dos anys de presó.

A més, en el nou escrit de qualificació del fiscal Manuel Sancho, fa constar que no s'oposarà al fet que la sentència «de conformitat acordi la suspensió de l'execució de la pena de presó imposada, per concórrer tots els requisits establerts en els articles 80 i següents del Codi Penal», entre ells que Corominas no té antecedents penals.

Encara que la fiscalia no s'oposarà al fet que Corominas no ingressi a la presó, sí fa constar que haurà de complir amb l'obligació de presentar-se davant l'Administració de Justícia i sotmetre's a mesures penals alternatives.

Aquestes mesures les haurà d'establir el departament de Justícia que, «previ l'estudi pertinent, establirà la periodicitat, contingut i lloc precisos per al compliment de la mesura».

El fiscal afegeix en el seu acord que el compliment d'aquestes mesures alternatives «serà mensual, llevat que el citat organisme estimi innecessari el termini mensual i estimi més adequat un termini més prolongat».

Fonts judicials van indicar que aquest acord entre els advocats de Corominas i la fiscalia haurà de ser sancionat pel jutge en una vista de ratificació que se celebrarà el pròxim dia 10, quan podria dictar la sentència de conformitat que condemnarà Corominas, però evitarà el seu ingrés a la presó.

Amb aquest acord, Corominas evita sotmetre's a un nou judici amb jurat, l'inici del qual havia estat fixat per al pròxim dia 28, després que al març del 2013, el tribunal superior català va anul·lar per arbitrari el veredicte del jurat que va absoldre Corominas de l'homicidi del presumpte lladre i va ordenar repetir el judici amb un nou tribunal popular.