Montse Gassull, l'exregidora d'ERC a Torredembarra que va denunciar el pagament de suposades comissions il·legals del 3% a l'exalcalde de CiU Daniel Masagué, ha assegurat que les cúpules de CDC i ERC, inclosos Artur Mas i Oriol Junqueras, «estaven al corrent» del cas denunciat.

«Ni Mas ni Junqueras poden dir que no, perquè ho sabien, i de primera mà, de fet la pròpia gent de CDC al·lucinava», va dir en una entrevista.

Després de presentar una denúncia pels presumptes excessos de Masagué amb la constructora Teyco, que després ha acabat derivant en una investigació que afecta d'altres ajuntaments catalans i que divendres passat va motivar el registre de les seus de CDC i la seva fundació, Gassull no es va sentir acompanyada per ERC.

«ERC em va deixar sola, primer semblava que sí que em donaven suport, però la meva advocada va demanar una reunió amb la direcció per explicar l'abast dels presumptes delictes i no se'ns va concedir», va explicar.

Per a Gassull, no hauria de qüestionar-se el registre de la seu de CDC encara que s'hagi produït a un mes de les eleccions catalanes: «Jo mai m'atreviria a posar en dubte si el moment d'una ordre judicial és apropiat o no».

També Gasull va assegurar que en la investigació del cas Torredembarra la Guàrdia Civil es va comportar amb ella amb «rigor» i «una professionalitat de treure's el barret».

Més ingressos no controlats

Per altra part ahir es va revlar que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va cobrar entre 2007 i 2013 més d'1,3 milions d'euros d'una segona fundació lligada al partit que també ha percebut donacions de la constructora Teyco, segosn informava el diari El País.

Fundació Fòrum Barcelona (FFB), avui liquidada, estava domiciliada en la mateixa adreça i ha compartit administradors amb la Fundació Catalanista i Democràtica (CatDem), investigada pel suposat pagament de comissions il·legals al partit des de Teyco. El Tribunal de Comptes retreu en els seus informes a Convergència que no ha justificat ni aclarit els treballs pels quals va cobrar els diners des de la seva fundació.

La Fundació Fòrum Barcelona tenia entre els seus objectius, segons documentació de l'entitat, «analitzar els problemes urbans de les ciutats i definir respostes concretes a les inquietuds dels ciutadans». El més conegut, no obstant això, eren els seus llaços amb Convergència. En 2006 va ser multada per la Junta Electoral de Barcelona amb 600 euros per fer publicitat en favor de Xavier Trias fora de la campanya electoral. CDC, CatDem i FFB també van compartir representants legals.

El partit va informar al Tribunal de Comptes en 2008, després de l'aprovació de la llei de finançament de partits, que estava «vinculada» tant a CatDem com a FFB, encara que posteriorment va al·legar que aquesta segona fundació no complia els requisits formals precisos per ser fiscalitzada per aquest òrgan. Amb això, CDC va aconseguir deixar fora a FFB del control del tribunal.

Segons aquests dictàmens i la informació aportada pel partit, CDC va rebre de FFB 334.000 euros en 2007, 427.000 en 2008, 168.000 en 2009, 116.000 en 2010, 101.000 en 2011, 117.000 en 2012 i 101.000 2013. En total, 1,35 milions. Una de les aportacions hauria correspost a Teyco, que hauria donat a FFB 50.000 euros durant el 2009.