El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegura que una Catalunya independent seria «un soci de confiança» per a la comunitat internacional, «disposat a assumir totes les seves obligacions internacionals» des del primer dia, i es convertiria en un «pol d'estabilitat» al sud d'Europa.

En una declaració institucional amb motiu del 70 aniversari de Nacions Unides, al recinte modernista de Sant Pau a Barcelona, Mas ha destacat la «vocació multilateralista» del poble català, que creu en la «cooperació com a antídot contra la confrontació» i en conceptes com «la concertació, el diàleg i la negociació».

En presència de diversos cònsols acreditats a Barcelona, Mas va fer referència al caràcter plebiscitari sobre la independència que vol donar a les eleccions catalanes del 27 de setembre: «Aquest any pot ser, si així ho decideix el poble de Catalunya, testimoni de la gestació d'un nou estat».

Davant el debat sobre si la seva eventual independència deixaria Catalunya fora de la Unió Europea, va posar èmfasi en què seguir pertanyent al club comunitari és la voluntat «absolutament i amplíssimament majoritària de la societat catalana».

Mas va defensar que Catalunya «ha de continuar formant part» de la Unió Europea, «sigui quin sigui el futur que es decideixi» a les eleccions catalanes del 27 de setembre.

A més, va posar de relleu el posicionament de Catalunya a favor d'una Europa «més forta políticament», amb més «lideratge polític i econòmic a tot el món, més cohesionada socialment».

Catalunya desitja, va dir Mas, «unir esforços amb la resta de nacions lliures del món» en el seu compromís per construir «un món just i pacífic» i, de fet, «està cridada a convertir-se en un eix d'estabilitat», també en termes de seguretat.

Segons Mas, «Catalunya està preparada i capacitada per aportar una contribució a la resolució dels grans reptes de la comunitat internacional». Tirant la mirada enrere, va afirmar que aquesta aposta catalana pel multilateralisme «encaixa amb els valors que ens defineixen com a poble i enllaça amb la nostra història».