El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir ahir que les declaracions del ministre de Defensa, Pedro Morenés, sobre el paper de l'Exèrcit si es declara la independència de Catalunya, «són d'una ineptitud majúscula» i el que fan «és donar vots a Junts pel Sí». Des del seu perfil a la xarxa social Twitter, Duran Lleida considera que les declaracions de Morenés «sobre l'Exèrcit i Catalunya són, si es pensa en la convivència, d'una malaptesa majúscula». «Si es pensa en el rèdit electoral, al PP no li importa donar vots a Junts pel Sí», va afegir Duran sobre la coalició independentista en la qual s'integren CDC i ERC.

Segons el líder d'Unió, el que faran després els dirigents del PP «és treure pit en la campanya» de les eleccions generals «per obtenir vots a la resta d'Espanya». Per Duran Lleida, «uns i altres van afegint llenya al foc, instrumentalitzant una idea d'Espanya i una altra de Catalunya», amb la qual cosa «al final quedarem tots socarrimats». Per la seva banda, el secretari general d'UDC i candidat a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, va apel·lar a posar «seny entre tots» o, va advertir, «acabarem prenent mal», i va criticar les declaracions del ministre de Defensa, Pedro Morenés.

Espadaler va advertir que les «posicions extremes» es «retroalimenten», així que, amb aquests discursos, «potser omplirem les urnes però ens carregarem el país a base de no posar 'seny'».

Tremosa demana que calli

L'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, va demanar al ministre de Defensa, Pedro Morenés, que estigui «callat» i no posi «els tancs com a argument electoral en precampanya». Tremosa va demanar que es permeti votar «amb informació i no sota la por ni l'amenaça». L'eurodiputat convergent va avisar que presentarà una pregunta parlamentària a la Comissió Europea per informar-la «d'aquestes amenaces». A més, Tremosa escriurà a tots els eurodiputats «perquè vegin quin és l'estil i el tarannà de l'Espanya dita democràtica del segle XXI». «Vista la tradició de cops d'estat militar, de guerres civils, de dictadures militars sanguinàries, cruels i antidemocràtiques, el senyor ministre Morenés faria bé d'estar callat, de no amenaçar ni fer por a la gent».