El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat com a testimoni del cas Pujol Ferrusola a l'exconseller i candidat a la presidència de la Generalitat per Unió, Ramon Espadaler. Haurà de comparèixer davant el jutge el pròxim 18 de setembre, en plena campanya electoral. El jutge adopta la decisió a petició d'una dels representants de Gustavo Buesa i Josep Mayola, i malgrat que el fiscal del cas va emetre un informe on assegurava que el testimoni d'Espadaler no li semblava útil ni pertinent. El mateix dia 18 de setembre també haurà de comparèixer l'exconseller Salvador Milà.

El jutge investiga els vincles entre l'empresari Gustavo Buesa i Jordi Pujol Ferrusola, amb qui va compartir un negoci a l'abocador de Tivissa (Rivera d'Ebre) que -segons va explicar quan va comparèixer al Parlament- el fill gran de l'expresident va invertir 700.000 euros i va aconseguir un benefici de 5 milions d'euros.

Ha estat aquest mateix empresari qui ha demanat la compareixença d'Espadaler i de Milà, tots dos per la seva condició de consellers de Medi Ambient durant els anys 2001 a 2003, el primer, i 2003 a 2006, en el cas de Milà.

Segons el jutge, les diligències que demanen Buesa i Mayola són "pertinents, necessàries i proporcionades" per esclarir la responsabilitat dels imputats Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironés, i Carlos Sumarroca Claverol i Sumarroca Coixet.

El jutge també imputa i cita a declarar per al 18 de setembre l'exvicepresident del F.C. Barcelona Jaume Ferrer Graupera i l'empresari Marcelino Oreja Abrurúa.

A més, desestima les peticions d'arxiu de la causa que demanava la defensa de Carlos Sumarroca Claverol i Carlos Sumarroca Coixet adduint que el procés es troba en plena fase d'investigació i que s'han de fer "nombroses diligències" encara pendents.

En aquest cas, el jutge considera "sorprenent" que Sumarroca Claverol digués que gairebé no coneixia l'empresa que el va ajudar a signar un contracte amb Radio France, Brantridge, i a la que va oferir pagar l'1,5% del contracte (més de mig milió d'euros). Segons el jutge "probablement" part dels diners que li va pagar va anar a parar a Pujol Ferrusola.