L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anuncia ahir que l'ajuntament ha imposat 12 sancions a bancs per mantenir pisos buits fora del mercat i ha ampliat les ajudes al lloguer per evitar desnonaments. Ada Colau, que va ser impulsora i portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), va presentar ahir el primer paquet de mesures per aturar els gairebé 2.000 desnonaments de famílies vulnerables que es produeixen cada any a Barcelona, mobilitzar els habitatges buits i recuperar habitatge per destinar-la a lloguer social. Colau va destacar que la nova convocatòria d'ajudes al lloguer ha canviat les bases per incloure per primera vegada les famílies sense cap ingrés i que per això s'ha ampliat la seva partida de 6 a 7 milions d'euros i inclourà «una ajuda indirecta per als petits propietaris que podrien patir l'impagament d'aquests lloguers».

Aquesta és la primera vegada que l'Ajuntament de Barcelona finança una convocatòria d'ajudes al pagament del lloguer, ja que fins ara aquest tipus d'ajudes s'impulsava des de la Generalitat, que és l'administració competent en aquesta matèria.

L'alcaldessa va recordar que «gairebé el 90 % dels desnonaments que es produeixen a la ciutat són per impagament del lloguer».

Mesures del Govern

Entre les mesures preses pel seu govern per recuperar habitatge per destinar-lo a lloguer social, l'alcaldessa va explicar que aquesta setmana s'han comunicat les 12 primeres sancions coercitives, de 5.000 euros, a entitats financeres per mantenir habitatges fora del mercat durant més de dos anys, com estipula la llei catalana de l'Habitatge.

Per detectar aquests habitatges buits, l'any passat es van creuar les dades del Cadastre i el Padró municipal per identificar aquells que són propietat d'entitats financeres i comprovar si estaven o no buits. El nou govern municipal ha reactivat aquest procediment per sancionar i actualment s'estan incoant 62 expedients sancionadors.

Una altra mesura del govern de Colau és impulsar una modificació pressupostària que permetrà destinar una partida de 3,5 milions d'euros a la compra i la rehabilitació d'habitatges mitjançant l'exercici del dret al tempteig i retracte per destinar-lo al lloguer social.