La candidata a la presidència de la Generalitat de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, va constatara que les forces no independentistes estan «a un escó» de vèncer el proper 27-S la majoria sobiranista de Junts pel Sí i la CUP, segons els pronòstics del CIS, que atorga entre 19 i 20 diputats a la formació 'taronja' i la situa com a segona força parlamentària. «Mai havíem estat tan a prop d'aconseguir una victòria, donar la volta a la política catalana i enviar a casa Artur Mas», va destacar. Arrimadas va aprofitar el baròmetre per fer una crida a populars, socialistes i Catalunya Sí que es Pot a donar suport a un govern alternatiu de C's, així com als votants indecisos perquè el 27-S «ens juguem seguir sent ciutadans espanyols i europeus».

El candidat de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, va remarcar que la seva formació, malgrat ser una «marca nova», ja figura en l'enquesta del CIS per davant de partits coneguts i d'àmbit nacional, com el PSC i el PP, i ha augurat que en la campanya donaran un tomb i superaran Ciutadans.

«Catalunya Sí que es pot irromp per primera vegada en una contesa electoral -va destacar Rabell- i aquesta enquesta ja ens situa per damunt de forces de nivell estatal, com el PP o el PSC».

«L'enquesta ens situa en una disputa molt tancada amb Ciutadans, però amb una diferència, C's ja és una marca coneguda i nosaltres encara estem lluitant per donar cos i expressió a aquesta majoria social que és la classe treballadora, les persones humils i estem convençuts que hi ha partit per a nosaltres», va explicar Rabell.

Per la seva part, el PSC va considerar que la nova enquesta de l'estudi preelectoral del CIS mostra que el «salt al buit» de CDC i ERC a Junts pel Sí no és ben rebut per l'electorat català. En aquest sentit, la número 2 d'Iceta, Eva Granados, va apostar per unes majories que facin possible que «Catalunya surti de la crisi». «Esperem que amb els escons que ens donin els ciutadans puguem tirar endavant una majoria social i d'esquerres que faci possible posar la prioritat en la sortida de la crisi i el manteniment de l'estat de benestar».La dirigent dels socialistes catalans ha fet èmfasi en què l'enquesta pronostica que Junts pel Sí obtindrien 60 o 61 escons. Segons Granados, això mostra una «gran davallada» perquè actualment tenen, va indicar, 71 diputats al Parlament.

La remuntada del PP

El candidat del PPC a la Generalitat, Xavier García Albiol, va opinar que l'enquesta del CIS sobre les eleccions catalanes del pròxim 27 de setembre, que donen al PPC entre 12 i 13 escons -front als 19 actuals-, «confirma la remuntada» en intenció de vot del seu partit des de fa uns mesos.

Albiol va assegurar que les dades de l'enquesta són «esperançadores», perquè al juliol les enquestes auguraven que el PPC no arribaria als 10 diputats.

Malgrat l'ajustada majoria sobiranista que vaticina el CIS, Albiol va considerar que si es «motiva» el votant de l'àrea metropolitana que no sol votar en les autonòmiques i s'aconsegueix una participació superior al 72%, «segur» que no hi haurà una majoria independentista.