El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sàn?chez, assegura que aquesta entitat està preparada per, si fa falta, dur a terme actes de desobediència, i ha advertit que farà falta plantejar la desobediència civil per fer front a l'Estat i per aconseguir la independència. Va augurar el suport a accions com la desconnexió tributària d'Espanya.

Sànchez, en declaracions a Catalunya Ràdio, va advertir que la independència no es guanyarà només a través d'una proclamació del Parlament, sinó que caldrà un acompanyament social permanent. "No hi ha hagut moviment social gran que hagi plantejat desafiaments importants a l'statu quo, que hagi guanyat en aquests desafiaments sense plantejar la desobediència", va assegurar. Després de les pròximes eleccions creu que el paper de l'ANC serà el de mobilitzar els ciutadans en aquest sentit posant com a exemple de desobediència el fet de pagar impostos a una futura agència tributària catalana. Per Sánchez,"aquest serà un acte de sobirania que aquest país haurà de fer en algun moment del seu trajecte cap a la independència".També ha fet l'advertència que la independència s'haurà de demostrar amb fets perquè no es guanyarà només amb una proclamació al Parlament. En declaracions a RAC1, es va referir a la Diada manifestant que "sabem que cada vegada hem estat més a prop que sigui l'última Diada perquè cada vegada hi ha més gent". "Això no es desinfla malgrat que alguns vulguin fer creure que sí", i va afegir que els que es van mobilitzar són els primers interessats a que fos l'última.

El president d'"Òmnium Cultural, Quim Torra, per la seva banda, va dir a Catalunya Ràdio que compten que hi haurà dificultats en les negociacions amb l'Estat i que les entitats independentistes possiblement hauran de convocar mobilitzacions diferents a les de la Diada per impulsar el procés i acompanyar els polítics. "Sabem els mínims de la gent que es mobilitza, de la gent que va votar el 9-N, però no sabem el sostre i això és el que sabrem el 27-S. Aquest és el motiu pel qual fa 6 anys que estem amb el procés i mobilitzacions i 5 manifestacions històriques: doncs ara ho sabrem", va dir. Finalment, el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont, va assegurar que "no hem arribat aquí perquè algunes amenaces reiterades ens facin enrere". "No ens tremolaran les cames en el moment que els ajuntaments hàgim de ser ?disciplinats i fidels a allò que aprovi el nostre Parlament", va concloure.