El número 4 de la candidatura de Junts pel Sí, Artur Mas, va defensar ahir a la nit en una entrevista en directe al programa El objetivo de la Sexta que si la seva llista guanya en escons les eleccions al Parlament s´iniciarà un procés per constituir un estat a Catalunya amb la voluntat de negociar amb Espanya i Europa. Mas va lamentar no poder comptar per vots.

«Seria ideal però ens haurien d´haver deixat fer un referèndum, com va passar a Escòcia, on hi havia una pregunta de sí o no. Ens hem queixat de no haver pogut fer un referèndum pur, jo ho hauria preferit així». En aquest sentit, va dir que es faran valdre els escons perquè no s´ha permès poder fer un referèndum on es poguessin comptar els vots.

Mas va explicar que en diverses ocasions ha intentat entrevistar-se amb algunes autoritats europees però que des de l´Estat espanyol li han posat molts impediments. A més, va insistir i va posar com a exemple Escòcia, perquè hauria estat millor poder fer una consulta a la ciutadania sobre si vol o no un Estat català. Per aquest motiu, considera que si hi ha una majoria al Parlament, haurà d´iniciar el procés segons el mandat que se li atorgarà.

El candidat de Junts pel Sí va admetre que la independència comporta alguns riscos -per exemple, el comerç bilateral amb Espanya- tot i que va manifestar que no vol dir quedar d´entrada fora de la UE perquè Europa no pot expulsar 7,5 milions d´habitants perquè no hi ha cap article de la carta magna europea que així ho permeti.

Sobre els casos de corrupció i les investigacions a CDC Mas va dir que no existien irregularitats, fins al punt que va assegurar que posaria la mà al foc pels seus responsables de finances i va dir que tots els processos estan oberts i que fins ara no hi hagut cap resolució judicial.

Intervenció de Junqueras

Per la seva banda, el líder d'ERC i número 5 de Junts pel Sí al 27-S, Oriol Junqueras, va demanar ahir la independència de Catalunya per «construir un futur millor» per als joves i transmetre'ls l'herència de les generacions que «van perdre l'esperança» amb la guerra i el franquisme.

En un acte electoral celebrat a la plaça Barcelona de Sant Cugat del Vallès davant unes 500 persones, Junqueras va demanar tenir presents els orígens i la història de Catalunya, que va comparar amb una «cadena amb anelles fortes i febles», totes elles necessàries perquè no es trenqui.

Segons Junqueras, «som hereus de moltes derrotes, de generacions que eren conscients que no podien protagonitzar cap gran victòria, per la qual cosa es van limitar a assegurar la continuïtat de la cadena, van viure per permetre que altres generacions successives tinguessin l'oportunitat de guanyar».

«Jo tinc 46 anys -va precisar- i per tant sóc d'aquestes generacions, sobre les quals descansa una responsabilitat especial, no es tracta de resistir ni de viure sense esperança, sinó de guanyar, perquè després de molts anys, tenim aquesta oportunitat» va insistir el líder d´ERC.