El jutge Santiago Vidal, suspès en les seves funcions durant tres anys per haver elaborat un projecte de constitució catalana, va anunciar ahir que a final d'any presentaran un text modificat amb caràcter definitiu després d'haver rebut unes 2.000 esmenes de ciutadans de Catalunya.

Vidal va anunciar aquesta modificació en l'acte de presentació del llibre Una Constitució per a Catalunya -de l'Editorial Pagès Editors- escrit per la periodista Marina Llansana, en el qual s'explica com va ser redactat el text constitucional i també es posiciona sobre aspectes relacionats amb l'actualitat política.

Segons el jutge Vidal, des del 31 de gener del 2015, quan es va presentar públicament el seu projecte de constitució catalana, fins avui, més de 50.000 persones han visitat la pàgina web en què pot ser consultat i han rebut unes 2.000 esmenes de ciutadans que discrepen sobre el seu contingut o que volen fer aportacions per millorar-lo.

La major part d'aquestes esmenes es concentren sobre tres articles específics, va explicar, i en primer lloc sobre el que preveu un període de transitorietat durant el qual la llengua castellana seria cooficial juntament amb la catalana, un aspecte que no agrada a alguns esmenants, que proposen la seva supressió.

El segon article més esmenat és el referit a l'exèrcit, ja que en la proposta no es preveu la seva existència i hi ha ciutadans que consideren que «tot Estat ha de tenir una defensa nacional, encara que sigui mínima», va explicar Vidal.

La tercera qüestió més qüestionada és la relacionada amb la territorialitat, amb ciutadans que discrepen que només hi hagi dos àmbits, els municipis i les vegueries (o regions), i proposen un reconeixement institucional de les comarques.

L'equip redactor del text està analitzant les esmenes rebudes i decidirà quines incorpora al text definitiu, si bé ja va avançar una «correcció» incorporada, que és la denominació de la llengua pròpia de la Val d'Aran, ja que els lingüistes consideren que és l'occità, sent l'aranès únicament un dialecte de l'esmentada llengua.

El llibre en què s'explica el procés de redacció constitucional va estar presentat a l'Ateneu Barcelonès, i la presentació va anar a càrrec de l'exlíder d'ERC i exvicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira.

Segons ell, les constitucions «les fan i les aproven els Parlaments però en una situació d'anormalitat política és bo que quan les institucions afrontin aquesta labor no ho facin des del no res, sinó que tinguin propostes diverses sobre la taula». Va propugnar, a més, que la comissió redactora no només estigui integrada per diputats sinó també per juristes, jutges i altres persones qualificades, i va elogiar el treball fet per Vidal, «un jutge que ha posat en risc la seva carrera professional per les seves conviccions democràtiques i això s'ha de reivindicar».

Va expressar algunes discrepàncies amb el text de Vidal: l'article en el qual s'impossibilita que un partit pugui tenir al Parlament majoria absoluta, o la qüestió de l'exèrcit o el concepte de «doble nacionalitat» (catalana i espanyola). Va precisar sobre aquest últim punt, i en una clara al·lusió a algunes declaracions fetes en la campanya electoral, que «aquí ningú discuteix sobre identitats ni sobre els orígens de cadascú, aquí discutim sobre la sobirania».