L'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona (Barcelona en Comú), impulsarà un debat per revisar els noms dels seus carrers i espais públics amb el principal objectiu de reduir la presència de noms borbònics. La comissió municipal de Drets Socials, Cultura i Esports va aprovar ahir, amb els vots a favor de Barcelona en Comú, CiU, ERC i la CUP, l'abstenció del PSC i els vots en contra de Ciutadans i PP, una proposició dels republicans per revisar i canviar els noms relacionats amb la simbologia monàrquica, especialment tots aquells imposats sota la dictadura franquista.

Entre els carrers que ERC insta a canviar el nom s'hi troben: l'avinguda María Cristina, la plaça Joan Carles I i el moll Príncep d'Espanya, on viu "poca gent o ningú", amb la qual cosa el cost seria molt reduït, va subratllar el president del grup municipal republicà Alfred Bosch, que va defensar la proposta.

En aquest sentit, que el comissionat de memòria històrica, Xavier Domènech, va assegurar que s'està treballant perquè l'eliminació de noms que "formin part de la història d'una dictadura no de la ciutat" tingui "cost zero" per als veïns.

La portaveu de Ciutadans a la comissió, Marilén Barceló, que va qualificar la proposta de "frivolitat", va insistir en el cost que tindrà la revisió del nomenclàtor mentre que la regidora del PP Ángeles Esteller va lamentar la decisió per la seva "enorme transcendència política" i la va emmarcar en una "ofensiva" contra la monarquia.

Per la seva banda, la tinenta d'alcalde Laia Ortiz va dir que els veïns de Barcelona tenen "dret a revisar quina és la memòria històrica que volen conservar als carrers".