La portaveu del Govern, Neus Munté, ha titllat aquest dimarts d'"anomalia democràtica" que la imputació d'Artur Mas, el president de la Generalitat, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta Joana Ortega estiguin imputats per posar les urnes el 9-N. En roda de premsa, Munté ha parlat d'"instrumentalització política" per part de la Fiscalia i del govern espanyol, i de "tics antidemocràtics". "Estem davant d'un judici polític", ha remarcat la portaveu, que no hi ha volgut veure res més que una coincidència en la data escollida perquè declari Mas. També ha considerat un "exercici de cinisme absolut" que el ministre de Justícia demani respecte per a la imputació.

Després de la reunió del Consell Executiu, Munté ha carregat contra el govern espanyol per haver pressionat la Fiscalia en primer terme per tal que es querellés contra Mas, Rigau i Ortega. Però ha denunciat a més que aquestes pressions s'han intensificat en campanya, i prova d'això són les filtracions sobre la imputació que s'ha produït aquest mateix dimarts. "Estem davant d'un judici polític, d'una instrumentalització política", s'ha queixat la vicepresidenta, que ha donat "ple suport i solidaritat" als tres querellats. "És una autèntica anomalia democràtica que afecta la Fiscalia i el govern espanyol", ha conclòs.

Sobre la data i la coincidència entre la declaració de Mas i l'aniversari de l'afusellament de l'expresident Lluís Companys, Munté ha dit que "no pot pensar cap altra cosa que no sigui una coincidència", i ha aprofitat per criticar que el ministre de Justícia, Rafael Català, hagi demanat respecte per la decisió del TSJC. Segons la portaveu, això és un "exercici de cinisme absolut", perquè "la pressió del govern espanyol sobre la Fiscalia no s'ha aturat en cap moment, tampoc al llarg de la campanya electoral". "Aquí no hi ha coincidències ni respecte per cap data ni període electoral", ha dit. Al seu parer, "el que haurien de demostrar" des del govern espanyol "si fossin sincers és satisfacció".

En demanar-li si presentaran un recurs contra aquesta imputació, Munté ha explicat que la Generalitat ja va presentar-ne un quan van començar a citar alguns testimonis a declarar "amb la clara voluntat de crear un relat". En aquest recurs, s'argumentava que el que seria normal és que primer declaressin les tres persones querellades. Per tant, Mas, Rigau i Ortega aniran a declarar en la data que se'ls ha fixat.

En tot cas, Munté ha indicat que aquesta citació "no pot obstaculitzar ni frenar el procés" després que la independència hagi assolit un "resultat a les eleccions del 27S contundent el diumenge amb una participació que li dóna tota la legitimitat". Per tant, ha dit, tots els passos s'han de donar amb tota la normalitat, inclosa la constitució del Parlament.