L'expresident del Govern Felipe González va afirmar ahir que, després del resultat de les eleccions de diumenge, la situació és "igual que abans però més complicada de gestionar". Pel que fa al PSC, González va admetre que els resultats són "escassos", però creu que són "millors del que s'esperava".

L'expresident espanyol va recordar que a la Unió Soviètica d'Stalin existia el dret d'autodeterminació: "Aquesta és una dada de la història", va subratllar, tot i que no va voler comparar aquesta circumstància amb ningú. "Només ho dic perquè els liquidacionistes sàpiguen que les constitucions és millor reformar-les que liquidar-les", va indicar. Respecte a la possibilitat de traslladar els resultats d'aquests comicis a les generals de final d'any, va afirmar: "Crec que no, però ja ho veurem".

Preguntat per si coincideix o no amb la declaració del també expresident José María Aznar de dilluns passat en què criticava el PP per les últimes patacades electorals i afirmava que les eleccions catalanes han deixat al partit davant "el pitjor escenari possible", va afirmar que es tracta de la constatació d'un fet. "No cal coincidir-hi o no, simplement constata una cosa", va afirmar.

"Que la resposta que ell ofereixi sigui coincident amb la que a mi se m'acut per recuperar el problema d'Espanya, no només el problema de Catalunya, aquí ja veuríem, però que és la constatació d'un fet, no hi ha dubte", va incidir.

González també va declarar que Europa té un mal germen que ja es va viure durant tot el segle XX, que és la reaparició de nacionalisme, i va posar com a exemple el cas del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i el seu rebuig als refugiats.

L'expresident del Govern, apartat de la primera línia de la política nacional, ha participat activament en la campanya electoral catalana, tot advertint del perill dels "revolucionaris liquidacionistes" que fan "revolucions d'un dia de foc, però 70 anys de fum, misèries dificultats i problemes", en al·lusió a l'independentisme català.