El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, es va confessar ahir "democràticament rebel" però va defensar que no va incomplir la llei el 9-N perquè no va desobeir el Tribunal Constitucional (TC). Tot i això, no va voler revelar què farà amb el seu càrrec, si el revalida, en cas que sigui inhabilitat.

Després de la seva citació per declarar com a imputat pel 9-N davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mas va assegurar que no té "vocació de màrtir ni d'heroi", sinó que només és un "modest servidor" que anirà a declarar el 15 d'octubre després de participar en l'homenatge a l'expresident català Lluís Companys en el 75 aniversari del seu afusellament.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas va negar que desobeís el TC. Segons va indicar, l'alt tribunal va suspendre el primer decret, signat el 27 de setembre de 2014, i llavors la Generalitat va decidir substituir el referèndum per un procés participatiu, que també va ser suspès. Davant d'això, subratlla Mas, el Govern català es va dirigir al TC perquè concretés quins actes suspenia i el tribunal no va respondre. Per això, aquest serà un dels arguments que esgrimirà el president català en la seva defensa legal.

El president en funcions es va confessar "democràticament rebel davant l'Estat per posar les urnes", però va negar la desobediència legal i va assenyalar que les querelles pel 9-N estan "superades" per la mobilització del 27-S des del punt de vista polític.

Nega la malversació de fons

També va descartar que es produís malversació de fons públics pel 9-N, ja que algunes de les despeses que es van produir, com els ordinadors, s'han destinat després a escoles i instituts.

Preguntat per què succeirà si l'inhabiliten i si desobeiria aquesta hipotètica sentència, Mas va afirmar que no és un problema d'"obeir o no", sinó que seria una mesura que tindria conseqüències en cas de seguir "sota l'ordenament espanyol".

"Si m'inhabiliten i seguim subjectes a l'ordenament jurídic espanyol, tindrà unes conseqüències. No podem sortir de la realitat. Una altra cosa és si arribem a fer ordenament jurídic català i d'acord amb un Estat català", va afegir. Mas va advertir que l'Estat "fa joc brut" i creu que farà "tot el possible" per "carregar-se'l".

Per la seva banda, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va afirmar que és "fals" i "profundament injust" atribuir a l'Executiu central la decisió del TSJC d'imputar Mas. "Aquí hi ha separació de poders, el Govern no té res a veure amb les decisions que adopta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i l'únic que fem com amb qualsevol altre tribunal és acatar-les i respectar-les", va insistir Rajoy als passadissos del Congrés.