El creixement de la CUP, que ha passat de 3 a 10 diputats, ha deixat molt satisfets els seus dirigents i representants, però, els resultats, a més a més, els han fet imprescindibles per fer un pacte per la independència. Són necessaris i volen que això es noti en l'acció de govern, del Parlament i en un fet més simbòlic: que Mas no sigui el president.

Un resultat que consolida la CUP al Parlament?

Estem molt contents pel resultat. Nosaltres hem estat clars en el missatge, la gent quan votava la CUP sabia què votava, i entenem que el resultat dibuixa un espai independentista molt potent, que no havia existit fins ara al Parlament de Catalunya. El nostre entenem que és un espai polític que fins i tot pot ser referent arreu d'Europa. Som com una mena d'esperança que va més enllà del país.

Aquesta és una lectura de resultat per al paper de la CUP, però la seva formació i el país s'hi jugaven més coses diumenge?

Estem contents, igualment, no només perquè hi ha una majoria independentista, sinó perquè hi ha una majoria molt àmplia que sembla que està disposada a trencar l'statu quo. Si ho entenem com una majoria per iniciar un procés constituent, diríem que és una majoria molt reforçada.

El procés constituent i els canvis socials que dibuixa són dues sumes de diputats que no tenen per què ser els mateixos.

Ha!, ha! Si comptem els vots que estrictament han respost la crida plebiscitària, són uns resultats espectaculars. Si a més a més hi afegim els que volen un procés constituent, com Catalunya Sí que es Pot, hi ha una majoria molt més àmplia. A més a més, hauríem d'aclarir què ha passat amb el vot exterior, fets que algú ha qualificat de tupinada, i no sé si algun dia arribarem a saber què ha passat. Com és que una bossa tan gran de persones no ha pogut exercir el seu dret a vot?

La CUP farà algun tipus d'acció per reclamar a l'Estat?

No ho sabem encara. Estem en contacte amb el grup d'advocats Drets. No agafarem els vots de l'estranger com a excusa de res, però ens sembla que en algun moment o altre s'ha d'aclarir què ha passat i demanar responsabilitats.

Sembla que el resultat no ha de canviar. Ara, si variés, a vostès els canviaria de manera radical el paper. Una cosa és ser la clau, ser imprescindible per formar una majoria (Junts pel Sí té 62 diputats i la resta de formacions, sense la CUP, 63), i una altra és tenir un paper d'acompanyament.

Sí, si Junts tingués un diputat més no seríem necessaris, però mantindrem el que hem anat dient fins ara.

Les eleccions de diumenge vostè les valora molt positivament, però les forces que estaven a favor clarament de la independència no van arribar al 50% més 1 dels vots. Què canvia aquest resultat?

Les eleccions, les havíem convertit en un plebiscit perquè volíem. Nosaltres defensàvem que si aconseguíem una majoria de vots demanàvem una declaració unilateral d'independència. Això, amb el percentatge que hem tingut, fa que no la posem com a primer element sobre la taula. Hi ha, però, una majoria del sí que supera de llarg la meitat de diputats i, per tant, s'han de fer passos concrets, que tin-guin conseqüències jurídiques i democràtiques immediates. No estem per fer una declaració unilateral, però tenim una majoria de diputats per començar a posicionar-se en defensa de la legalitat pròpia i desobeint la legalitat espanyola en decisions que ha pres el Parlament.

Per exemple...

Totes aquelles lleis que ha aprovat el Parlament de Catalunya i que en els darrers dos anys han estat suspeses pel Tribunal Constitucional, de forma reiterada. Per exemple, la llei de consultes, o tot el que s'havia aprovat quant a la pobresa energètica. S'ha de mostrar la voluntat de fer prevaldre allò que s'aprova al Parlament. I no atendre algunes lleis, com la llei Wert. Entenem que una majoria parlamentària hauria d'avalar aquesta legitimitat.

Farà una proposta de mínims?

Seria el que la CUP entén que és el que s'ha de posar sobre la taula com a pla de xoc i les mesures per començar a desconnectar de l'Estat. Nosaltres volem que l'adéu a l'Estat espanyol sigui un camí irreversible. És la voluntat que està expressada a les urnes i hem de començar a decidir de forma sobirana.

Amb Junts pel Sí no s'ha començat a negociar?

Formalment no. Ens hem trucat a les portes, hem trucat a les portes d'uns i altres, però no hem començat. Dilluns vam dir que no volíem convertir aquestes converses en un espectacle mediàtic. Ens sembla que això és el que va passar al voltant del 9-N. És prou important, transcendent, i hem de tenir prou responsabilitat per centrar-nos en la reunió i no en les fotografies i les especulacions posteriors.

A hores d'ara, vostè diria que hi haurà legislatura amb govern de Junts pel Sí gràcies al seu, com a mínim, suport?

No som l'únic partit de l'arc parlamentari. Nosaltres treballarem per fer irreversible el procés cap a la independència i ens entendrem amb qui estigui en aquesta banda.

Però tot està condicionat que Artur Mas no sigui president?

Nosaltres diem el que ja vam dir durant la campanya. És una persona que relacionem directament amb retallades, privatitzacions, etc.

Però una cosa seria no creure que ha de ser el candidat i una altra que el suport de la CUP sigui imprescindible per fer govern i que vostès l'acabin donant o no?

La CUP ja ha dit que, si d'ella depèn, Mas no és l'opció per presidir el govern. L'operació Mas ha quedat per sota de les expectatives que tenien. No se'ns pot exigir, a més a més, que nosaltres no puguem posar sobre la taula les nostres consideracions.

I si al final del procés de negociació hi ha un sí a tot però amb Artur Mas?

Esperem que això no passi. No tindria gaire sentit visualitzar que hi ha una persona imprescindible. El que és imprescindible són les mesures, les posicions, fer que la gent d'aquest país se senti protagonista del moment.

Què diria als lectors, que estiguin esperançats, preocupats...?

La gent ha d'estar tranquil·la. És compatible mantenir el discurs i fer un govern per a la independència.