El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va recordar ahir que un dels compromisos electorals amb què la candidatura Junts pel Sí va presentar-se a les eleccions del 27-S era el de proposar Artur Mas com a president de la Generalitat. "No hi renunciem", va dir el diputat electe en una entrevista al programa "Via Lliure" de l'emissora RAC1, en què va parlar de les negociacions que aquests dies porten a terme la seva formació i la CUP per decidir la investidura a la presidència de la Generalitat.

Sabrià, que va entrar en pocs detalls, va instar a començar a debatre els punts en què s'està d'acord "amb discreció", i va remarcar el mandat "inequívoc" a 72 diputats independentistes al Parlament per dur el país cap a la independència. En aquest sentit, el portaveu republicà va proposar començar a treballar pels punts "més propers" d'entesa "sense airejar-ho, sense explicar-ho de cara enfora". "Sortirà bé", va augurar.

Per als republicans, el punt d'acord amb la CUP és el de "definir un nou país net i just", i que el procés cap a la independència sigui un camí "de divuit mesos o escurçat". "Quan tinguem tot això fet, no serà inconvenient el "qui"", va insistir Sabrià en línia amb el que va proposar dissabte el màxim representant dels republicans, Oriol Junqueras.

Optimistes amb l'acord

D'altra banda, el diputat d'ERC es va mostrar també convençut que hi haurà acord sobre la presidència en el termini corresponent: "Estic seguríssim que no s'haurà d'anar a unes noves eleccions, tenim un mandat de la ciutadania, no hi haurà noves eleccions". En aquest sentit, Sabrià va demanar que tothom "miri amb ganes" les propostes que facin tant Junts pel Sí com la CUP, en la conferència que el proper dijous hauria de trencar el silenci de l'esquerra independentista. Tot plegat, segons va assenyalar el portaveu republicà, ha ser servir per oferir "una solució satisfactòria que ens porti a un projecte definit i a fer front a les urgències socials del país".

Sabrià, a més, va tornar a obrir la porta a la desobediència. "El que està clar és que si fem la república catalana, el que ens posaran davant serà el Tribunal Constitucional i ens ho prohibiran tot", va vaticinar. Per això, va afegir, "si es vol donar compliment al mandat de la ciutadania, caldrà no obeir sempre les prohibicions".

La manera de dur-ho a terme, i davant la reforma de l'Alt Tribunal que ha impulsat el Govern espanyol, pot ser "tirar pel dret": "No podrem parar-nos cada cop que ens posin el Tribunal Constitucional davant", va dir Sabrià respecte a lleis com el decret de pobresa energètica.

Finalment, i en referència a la possibilitat que Junts pel Sí revalidi la candidatura per concórrer a les eleccions estatals del 20 de desembre, Sabrià va evitar respondre de forma clara. Sobre això, va dir que els republicans aposten per treballar "discretament" per trobar la fórmula que els permeti casar dues premisses: "Què anem a fer a Madrid, explicar el procés i com a força negociadora" i, en paral·lel, fer "irrenunciable" la justícia social.