Les principals entitats sobiranistes -l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)-, han convocat per als dies 13 i 15 actes de suport als imputats per la consulta alternativa del 9-N, el president Artur Mas i dues conselleres.

Segons van indicar les tres entitats en un comunicat conjunt, els actes han estat concebuts per protestar per les imputacions judicials però també "en defensa de la democràcia" i per reivindicar "l'èxit col·lectiu de la consulta sobre la independència".

Després d'indicar que el 9-N van votar més de dos milions de catalans i que ho van fer "desafiant la por, les amenaces i les traves de l'Estat espanyol", les entitats sobiranistes adverteixen que "els atacs per respondre al mandat democràtic de la ciutadania i posar les urnes són també un atac a la pròpia democràcia".

Per aquest motiu, fan una crida "a la mobilització en defensa de la democràcia i en suport als imputats pel 9-N" que concreten en dues convocatòries, la primera de les quals prevista per al dia 13 a les 19.30 hores davant de tots els ajuntaments catalans, jornada en la qual han de declarar l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

La segona convocatòria és tant per al 13 com per al dia 15 -compareix Mas- "a fi d'acompanyar les persones que declararan davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJC)", situat al passeig Lluís Companys de Barcelona.

Proposen enviar cartes al TSJC

En paral·lel a aquestes dues convocatòries, les entitats sobiranistes inviten els seus socis a enviar una carta de protesta "a títol individual" dirigida al TSJC.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va imputar Mas per la consulta sobiranista del 9-N, tan sols dos dies després que guanyés les eleccions catalanes del 27S i en ple debat sobre els inconvenients de la CUP a facilitar la seva reelecció.

Mas compareixerà davant del jutge el pròxim 15 d'octubre, segons el previst a la seu del TSJC, per ser interrogat per la querella que la Fiscalia va presentar en contra seu per la celebració de la consulta alternativa del 9-N, pels delictes de desobediència, malversació de fons públics, prevaricació i usurpació de funcions.

Dos dies abans que Mas declararan com a imputades l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i la consellera en funcions d'Ensenyament, Irene Rigau, també investigades arran de la querella de la Fiscalia.

Mas, Ortega i Rigau han estat citats com a imputats després que la seva defensa sol·licités, en plena campanya electoral, que el magistrat del TSJC suspengués les noves diligències i testificals que la Fiscalia havia proposat sobre el 9-N fins que ells no tinguessin ocasió de declarar en seu judicial.