El diputat electe de Junts pel Sí, Lluís Llach, es va mostrar convençut que tothom facilitarà que el procés sigui possible i va afegir que suposa que Artur Mas també ho farà. En una entrevista a Rac 1, Llach va assegurar que defensa "sincerament" el president de la Generalitat assegurant que té un "valor polític demostrat". "No es pot negar que les seves accions polítiques estan plenes d'astúcia, responsabilitat i risc", va afegir. A més, va apostar per repetir la fórmula de Junts pels Sí a les eleccions espanyoles del 20 de desembre assegurant que veu "rendible" tenir entre 20 i 30 diputats disposats a decantar balances.

"A mi em toca defensar Mas, i ho faig sincerament. Té un valor polític demostrat ja. No es pot negar que les seves accions polítiques estan plenes d'astúcia, responsabilitat i risc quan ha calgut i, al final, ell queda dret. I això és interessant si vols jugar partides com aquesta. Una altra qüestió és l'entitat internacional de la seva cara, del personatge", va explicar Llach.

Llach va manifestar que mai ha estat de Convergència però ha destacat que contempla "molta generositat" per part d'aquest remarcar el seu "valor polític demostrat". Preguntat si acompanyarà Mas en la declaració davant del TSJC del pròxim 15 d'octubre, Llach va respondre afirmativament i va afegir que se sent imputat.

Llach també va referir-se a aquelles figures del món intel·lectual i cultural que, tot i ser crítics amb l'Estat espanyol, no han alçat prou la veu quan ha calgut. "Crec que la feina de la intel·lectualitat en l'evolució del pensament democràtic espanyol és molt pobra. On està el cos crític? Estic parlant dels intel·lectuals, escriptors, cantants... Un treballador de la cultura, si no és crític, quina funció té?", es va preguntar el diputat.

En aquesta línia, Llach també va expressar que "Espanya és una confluència de pobles. Hi havia un projecte d'Espanya l'any 78 que era engrescador. Tot això que alguns van defensar amb entusiasme, jo també, se n'ha anat a parir panteres".