El debat intern de la CUP, que avui exposarà públicament el seu posicionament sobre el nou escenari polític a Catalunya, manté en suspens Junts pel Sí, que necessita el suport almenys de dos diputats de l'esquerra anticapitalista per investir de nou Artur Mas com a nou president de la Generalitat.

La CUP ha convocat per avui una conferència política a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra a les set de la tarda, en la qual set dels seus deu diputats electes exposaran els criteris que els guiaran en la negociació amb Junts pel Sí.

Més enllà de l'escull principal de la negociació, que és la negativa de la CUP a investir a Mas, els independentistes de l'esquerra antisistema es posicionaran també sobre el nou Govern, el programa de mesures socials a impulsar i el full de ruta cap a la independència.

Conscients de l'expectació creada, incrementada després de diversos dies de "silenci mediàtic" que s'han imposat ells mateixos, els "cupaires" han elegit un format molt peculiar per al seu esdeveniment: serà una "conferència coral" en què no hi haurà un únic conferenciant, sinó set.

Després de proposar la setmana passada -abans d'interrompre la seva presència mediàtica- una "presidència coral" o una "presidència rotatòria", la CUP donarà a conèixer el marc de negociació en el qual es pot moure i, possiblement, les "línies vermelles" que no desitja creuar durant les converses amb la formació guanyadora a les eleccions del 27-S, Junts pel Sí.

Els set diputats electes de la CUP que tenen previst parlar avui són: Antonio Baños, Anna Gabriel, Albert Botran, Benet Salellas, Eulàlia Regunat, Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta, i entre ells ja s'han repartit els temes a tractar.

En la vigília de conèixer el posicionament públic de la CUP, el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi ?Sánchez, va descartar un escenari de desacord ja que "aniria contra el sentit comú" i significaria "renunciar a la majoria absoluta i donar musculatura l'espanyolisme més tronat".

Per a Sánchez, "seria una llàstima" i "un problema" si un veto a la investidura de Mas conduís a "unes noves eleccions", però va insistir que és una hipòtesi que per ara no es planteja.

"L'ANC -va advertir- intentarà evitar el no acord, però ara mateix no tenim encesa cap llum d'alarma ni visualitzem aquesta possibilitat", i només en el cas "que hi hagués risc d'encallar, llavors ho denunciarem".

De la seva banda, el líder del grup del PP al Parlament, Xavier García Albiol, va admetre que sent "molta por" per la proposta de full de ruta i de govern que llançarà avui la CUP i va apel·lar CDC a "no sucumbir" a les polítiques d'un partit "antisistema".

Albiol va presentar la seva proposta d'"acord per a l'estabilitat i el progrés", que inclou un decàleg de línies d'actuació per "prioritzar el benestar i la prosperitat per damunt de la independència" i que dirigirà a tots els grups del Parlament.

Compareixences

D'altra banda, el PSC demanarà les compareixences de diversos consellers, entre ells el d'Economia, Andreu Mas-Colell. La portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, reclama la compareixença perquè donin "respostes sobre qüestions urgents i importants". Segons Granados, ha d'explicar la gestió del Govern en l'adjudicació del CatSalut i el resultat de la licitació en el concurs del servei de rehabilitació de la sanitat pública del 2012.

En no haver-se celebrat encara la sessió constitutiva del nou Parlament sorgit de les eleccions catalanes del 27 de setembre passat, les compareixences haurien de produir-se en el marc de la Diputació Permanent de la cambra.

De la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que la "majoria" dels catalans no van votar candidatures independentistes a les eleccions catalanes del 27-S, però va admetre que no es pot "ignorar el 47,8 per cent" que sí que ho van fer.