"Escoltant les reflexions de la CUP. Compartim lectura i responsabilitat. Hora de construir la República Catalana". Així va piular a Twitter el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, tan bon punt va acabar la conferència de la CUP, acte al qual va voler assistir per escoltar de primera mà les propostes de la formació assambleària.

"Nosaltres hem vingut aquí a escoltar. Els protagonistes són ells. Ells són els que tenen coses a dir i les han dit molt bé", va dir Romeva posteriorment, en ser preguntat pels discursos que va escoltar. El diputat electe -que és a més l'encarregat de negociar amb la CUP en nom del seu grup parlamentari- també va considerar que el missatge dels independentistes en aquest acte "és evident".

"El missatge que han emès és molt clar. Nosaltres, a escoltar, a aprendre i a prendre notes". En declaracions posteriors Romeva va voler mantenir la discreció a l'hora de valorar les propostes de la CUP, si bé va voler ressaltar les coincidències de fons que tenen les dues formacions en ple procés de negociació per investir president i formar Govern.

En aquesta línia el cap de la llista de Junts pel Sí va poder copsar el suport de part de la parròquia cupaire en ser rebut ahir al crit de "president" quan va arribar a l'Auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per escoltar la conferència sobre el full de ruta independentista i la investidura del futur president de la Generalitat.

Romeva, que va encapçalar Junts pel Sí el 27-S encara que el candidat a la presidència de la Generalitat és el líder de CDC, Artur Mas, va ser un dels representants polítics que va decidir assistir a la conferència de la CUP, però no l'únic.

A les primeres files de l'auditori es van asseure altres membres de Junts pel Sí, com Lluís Llach, Jordi Turull (CDC), Oriol Amorós (ERC), i també David Companyón, d'EUiA.

Reaccions diverses

Precisament Companyón va veure amb bons ulls els plantejaments dels independentistes però els va retreure que no hagin explicat "com es construeix aquest edifici". "Nosaltres mai no farem Mas ni ningú de CDC president", va dir, tot apuntant que un "gir de 180 graus" com el que demana la CUP "no es pot fer fent president Mas o algú de CDC". "Una altra cosa és que dins de Junts pel Sí hi ha més gent que CDC", va concloure en la seva breu valoració.

Paral·lelament, el diputat de JxSí Jordi Turull -present en l'acte- va dir en una entrevista a 8tv que "encara hi ha marge" per a l'acord. "El que anem a fer és molt gros. El qui no serà un problema".

Per la seva banda el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va dir ahir que la deriva sobiranista empresa pel president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha estat un contrasentit des del principi i que prova d'això és que després dels comicis els independentistes encara segueixen "mendicant la investidura".

En declaracions als mitjans, abans d'intervenir en un acte promocional de la Marca Espanya, Margallo va afirmar que els catalans "han decidit votar per l'euro", cosa que ha generat un "alleugeriment internacional".

La gran expectativa que va generar la conferència de la CUP va tenir reaccions de diferent tipus ja abans del seu inici. Unes hores abans el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va defensar que investir president de la Generalitat algú de la llista de Junts pel Sí que no sigui Artur Mas suposaria "abandonar la coherència". El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va dir que el govern de la Generalitat no hauria de dependre de la CUP i va demanar a Artur Mas que no es posi a les seves mans, que prengui decisions i abandoni el full de ruta dels independentistes per mirar una mica més pels catalans. Hernando va recalcar que Mas, tot i que "amagat o camuflat" al número quatre de la llista de Junts pel Sí, és qui ha guanyat les eleccions i, per tant, qui ha de prendre les decisions respecte al govern de la Generalitat.