La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer una crida a la reflexió als polítics catalans, especialment al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, a qui va recordar que per governar "un no s'ha de sotmetre a minories" com la CUP, que promou l'oberta desobediència a les lleis.

Després de la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta va insistir en la necessitat de reflexionar sobre com Artur Mas "ha arribat a la situació en la qual es troba, plantejant unes eleccions amb un objectiu que no li permetia la llei i que no li ha secundat la ciutadania". "Quan un es troba en una situació per les dificultats de gestionar el seu propi futur personal i polític, el que no pot fer és condicionar el futur de tots els catalans a aquesta mateixa circumstància", va sentenciar.

Sáenz de Santamaría es va aturar a col·locar "les coses en els seus justos termes" per recordar que el 52 per cent dels catalans "va dir que 'no'" a les eleccions del passat 27 de setembre a la coalició Junts pel Sí -en la que anava Mas- i al seu programa, i que la CUP amb prou feines va aconseguir el 8 per cent dels vots.

Per això, troba "cridaner" que es pretengui imposar el programa electoral d'un partit que "ha tingut 300.000 vots" i el "procés" del qual ha estat rebutjat per la "immensa majoria" dels ciutadans catalans en unes eleccions democràtiques.

"Crido a la reflexió a tots, especialment a Mas", que aspira a seguir presidint la Generalitat, "o almenys això sembla", va assenyalar la vicepresidenta, per afegir: "No n'ha tingut prou amb fracturar a la societat catalana, amb fer fallida la seva pròpia coalició i amb recol·lectar els pitjors resultats", sinó que ara podria governar amb el suport d'un partit antisistema com la CUP, que té un programa "d'oberta desobediència" al marc de convivència.

Encara que no va voler pronunciar-se sobre un altre hipotètic avançament electoral a Catalunya, Sáenz de Santamaría va confessar que "no seria un escenari molt innovador" tenint en compte que ja hi ha hagut tres comicis en cinc anys. "A Catalunya cada vegada ens sorprenen menys les notícies", va apuntar

El PSC troba Mas dèbil

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va considerar que, després d'escoltar la conferència pronunciada dijous a la nit per la CUP, "hi ha una situació de paràlisi" institucional, i que el president en funcions, Artur Mas, es troba en "una situació de debilitat" ja que no té majoria.

Granados va indicar, en una roda de premsa, que el PSC comparteix algunes propostes que va plantejar ahir la CUP pel que fa a la necessitat de mesures urgents per lluitar contra la pobresa, però ha advertit que, en no garantir el suport a la investidura de Mas, Catalunya ha entrat en una etapa de "paràlisi".

Va carregar en aquest sentit contra el que ha denominat "el processisme" (en al·lusió al llarg procés sobiranista), i va recordat que l'anterior legislatura "va començar amb una declaració de sobirania, i que després hi va haver fulls de ruta, dies històrics i una precampanya molt llarga" en lloc d'abordar els problemes urgents de la societat catalana.

Segons la portaveu del PSC, "des de la nit electoral el president Mas està en una situació de debilitat" i aquesta s'ha incrementat en dies posteriors en observar que la CUP no li garanteix la seva investidura. "Dotze dies després de les eleccions constatem que estem en una situació de paràlisi", cosa que preocupa al PSC, va indicar Granados abans d'expressar els seus dubtes que el programa de la CUP sigui compatible amb el de Junts pel Sí.